/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder artighetsfras?

  1. något man säger för att vara artig (utan att kanske mena det så uppriktigt): de utbytte några artighetsfraser

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

artighetsfras är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet artighetsfras?

  1. Måhända var det uteblivandet av denna artighetsfras som gjorde att den djärve initiativtagaren såg en smula moloken ut.
  2. Då hade Jeltsin timmarna innan kommit in till statsminister Göran Persson och börjat yra om gas utan att invänta en enda artighetsfras från värden.
  3. Men visst har de flesta av oss varit på bröllop där talen har avlöst varandra och man i slutet av kvällen inte har hunnit byta så mycket som en artighetsfras med sin bordsgranne.
  4. Ordet förekommer ofta i mangor som är översatta till svenska då man har valt att inte översätta just " sensei" eftersom det i japanskan även används som en artighetsfras.
  5. Idag är det dock åter relativt vanligt att yngre personer tilltalar (främst) äldre och kunder med Ni, ofta för att markera tillbörlig respekt för den äldres eller kundens integritet, men även som en ren artighetsfras.
  6. vi lovade dem förändring i Washington, sade McCain utan att använda artighetsfrasen ” Mr President ”.
  7. -Människor är arga... vi lovade dem förändring i Washington, sade McCain utan att använda artighetsfrasen ” Mr President ”.
  8. Det började med muntra tongångar och artighetsfraser från båda kandidaterna.
  9. På en gemensam presskonferens på kvällen fortsatte utbytet av artighetsfraser.
  10. Han uppger att utöver ” artighetsfraser ” har han ingen kontakt med Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare.
  11. Under den tid som journalister fick vara i salen utbyttes mest hälsningar och artighetsfraser.
  12. Under tolv veckor ska kursdeltagarna bland annat få lära sig artighetsfraser och polistermer på arabiska.
  13. Dessutom har den en del artighetsfraser som att exempelvis hälsa föraren välkommen so fort dörren öppnas.
  14. När kulturnyheterna lite nervöst försöker utbyta artighetsfraser med klingonen, Ban ’ Shee, blir vi skarpt tillrättavisade, för vårt dåliga språkbruk.
  15. – Det som har kommit ut är ett par översatta utdrag från när de båda ledarna utbytte artighetsfraser med varandra.
  16. Efter besöket har Narendra Modi postat en rad artighetsfraser på Twitter, där han också först hade släppt nyheten om spontanbesöket.
  17. – Vi behöver öppen och rak dialog med Ryssland, slog Rex Tillerson fast när senatsförhören efter diverse artighetsfraser drog i gång.
  18. Efter drygt 20 minuter kom de ut igen, utbytte några artighetsfraser och tackade varandra, innan den samlade pressen fick lämna slottet.
  19. Mitt i alla artighetsfraser svävade frågan om vad som verkligen ska hända med Volvo Personvagnar – företaget som trots ett långt amerikanskt ägande betraktas som ursvenskt.
  20. Ett 40-tal av byborna har satt sig på skolbänken för att träna in några artighetsfraser på mandarin för att visa sin välvilja och gästfrihet.
  21. ” Efter att vi utbytt artighetsfraser sade kvinnan att hon hade information om att personer med koppling till Ryssland finansierade Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) och stödde Hillary Clinton ”.
  22. Titlar och artighetsfraser är något som ändras med tid och mode, och det har i Sverige i olika tider funnits en mängd titlar och fraser.
  23. ” Efter att vi utbytt artighetsfraser sade kvinnan att hon hade information om att personer med koppling till Ryssland finansierade Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) och stödde Hillary Clinton ”, säger Donald Trump Jr till New York Times.
  24. Dels används den i artighetsfraser på samma sätt som på svenska " vorrei un caffè, per favore" (jag skulle vilja ha en kopp kaffe, tack), dels används den i konditionala satsfogningar för att uttrycka ett hypotetisk förhållande som fortfarande gäller " Se io fossi ricco, comprerei una macchina" (Om jag vore rik, så skulle jag köpa en bil), också i detta fallet används på svenska konditionals, dels använder man konditionalis för att uttrycka obekräftade rykten till exempel i nyhetssammanhang, dvs.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs artighetsfras?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en artighetsfras artighetsfrasen artighetsfraser artighetsfraserna
genitiv en artighetsfras artighetsfrasens artighetsfrasers artighetsfrasernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2