<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till mena

Vad betyder mena?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet mena?

 1. Pontus Roos: Domaren gestikulerar och verkar mena på att han fick en knuff av Thiago Silva.

  Det har fått en del att mena att de ska behandlas som vilka kriminella som helst.

  Men det är alltså dessa tolkningsförsök som har lett till att man brukar mena att Finnveden var känt i Medelhavsvärlden under antiken.

  Måste man ha haft chansen att undkomma döden och aktivt valt att möta den för att vi ska mena att det är en ädel död?

  En annan viktig egenskap som Lynch tycks mena att insikten om materialitetens opålitlighet generar är den sanna och fritt flödande kreativiteten.

  Det är därför vi vågar stå på oss och mena att tidigare betyg inte är en lösning för den svenska skolan trots att det inte är en populär åsikt.

  Som vanligt motiveras beslutet med tydligare kunskapsuppföljning och som en extra bonus försöker man flörta med socialdemokratiska väljare genom att mena att det främst kommer hjälpa de elever som har det sämst ställt ekonomiskt.

 2. När vi använder ordet fascist i dag måste vi mena vad vi säger och veta vad det innebär.

  Och människor som förutspår någon medieforms snara död brukar vanligtvis mena papper.

 3. För att slippa stå och mena som ett fån kan du förbereda stödord på en lapp som du sedan har med dig in i klassrummet.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för mena

 1. 1. mena, vardagligt o. dialekt, t. ex. i uttryck stå och mena, vara tveksam och obeslutsam = norska meina, väl egentligen samma ord som fornsvenska (osv.) mēna, hindra (till föreg.), varom under förmena.
 2. 2. mena, tänka, ha för avsikt, åsyfta, fornsvenska mēna = senisländska meina, danska mene, från medellågtyska mênen, meinen, av fornsaxiska mênian = fornhögtyska mein(j)an (nyhögtyska meinen), anglosaxiska mǽnan (engelska mean); besläktat med fornslaviska mĕniti, mena med mera För övrigt omstritt o. dunkelt; jämför litteraturen (med olika förslagsmeningar) hos Falk-Torp s. 1516.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malte

  Danskt namn med oviss betydelse.

  Hur böjs mena?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt menaatt menas
  nutidmenarmenas
  dåtidmenademenades
  supinumhar|hade menathar|hade menats
  imperativmena
  particip
  presensmenande
  perfekten menad
  ett menat
  den|det|de menade