/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder arvrike?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

arvrike är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet arvrike?

  1. Både den inflytelserika militären och de högljudda intellektuella värjer sig mot tanken att det republikanska Egypten åter skulle förvandlas till arvrike – 60 år efter monarkins störta nde.
  2. Ärvs tronen kallas det arvrike.
  3. Litauen var arvrike, medan Polen förblev valrike,
  4. En annan stor förändring var att arvrike infördes.
  5. Diskussionen om val eller arvrike är ämne för flera skriftliga diskussioner.
  6. Efter Henrik Lejonets död, delades hans arvrike av hans söner Henrik, Otto och Wilhelm.
  7. Eftersom Norge förblev ett arvrike blev också kungens makt större där än i Skandinaviens övriga riken.
  8. För första gången skulle det arvrike som Eriks far Gustav Vasa inrättat manifesteras i en ceremoni.
  9. Efter sin faders död (1250) övergav Konrad striden i Tyskland för att rädda sitt arvrike Sicilien.
  10. I oktober 1597 uppstod rykten om att Sigismund hade för avsikt att återta sitt arvrike från hertig Karl med våld.
  11. Gustav tillhörde Vasaätten, som genom honom blev den första monarkiska dynastin som regerade ett enat svenskt kungadöme som ett arvrike.
  12. Hade Antiochos gått med på detta hade det inneburit att de västra delarna av hans nyligen återvunna arvrike hade gått förlorade.
  13. I och med att Sverige omvandlades från ett valrike till ett arvrike genom Västerås arvförening 1544 blev arvfurste en titel för samtliga manliga tronarvingar.
  14. Under riksdagen 1544 gjordes Sverige till ett arvrike, men sanktionerade även den nya satsning på en inom landet rekryterad krigsmakt som Gustav redan inlett.
  15. Dessa planer komplicerades dock av det faktum att Polen från 1569 inte längre var ett arvrike utan ett valrike och någon arvsrätt inte längre fanns.
  16. 1788-1791 motarbetade han det ryska inflytandet och verkade för ett polskt arvrike med saxisk dynasti men blev som oavhängighetspartiets talesman i Dresden 1791 avvisad.
  17. Leif Dannert stod för en omtolkning av Konungastyrelsen, och hävdade att bara för att den förespråkar arvrike så innebär det inte att den samtidigt förespråkar absolut monarki.
  18. I Polen fanns ett motstånd mot att låta kungen resa till Sverige, men han fick slutligen tillstånd av riksdagen att resa för att ta sitt arvrike i besittning.
  19. Då Sigismund i juli 1598 återvände till Sverige med en polsk här för att med våld återta sitt arvrike, blev några av hans skepp stormdrivna och hamnade i Stockholms skärgård.
  20. I själva verket kan den franska konstitutionen från 1830 ses som ett förverkligande av flera av Constants idéer: ett arvrike med parlament och regering med den verkställande makten fördelad hos de olika ministrarna.
  21. Erik greps av fruktan för arvrikets bestånd – en lättförklarlig känsla hos fursten av en uppkomlingsätt och gemensam för Gustav Vasas alla söner.
  22. Dessa herrar svor den 4 januari 1540 på Gustav Vasas " blotta" svärd att bli kungens " lifsarfherrar trogne och hulde", det vill säga förband sig till arvrikets erkännande.
  23. Gustav Vasas uppstigande på tronen återställde emellertid konungabalkens konungaed (från denna tid avlagd vid kröningen), om också ej i alldeles oförändrat skick, som det enda rättesnöret för kungens och folkets inbördes maktställning, och detta betryggades genom arvrikets införande (1544).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs arvrike?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett arvrike arvriket arvriken arvrikena
genitiv ett arvrikes arvrikets arvrikens arvrikenas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2