/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till audiologi

Hur upplevde du uppläsningen av audiologi?

eller

Vad betyder audiologi?

  1. läran om hörseln och hörselskador || -n

Hur uttalas audiologi?

  1. [-lågi:]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till audiologi

audiologi är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet audiologi?

  1. Björn Hagerman är docent på avdelningen för teknisk och experimentell audiologi på Karolinska institutet i Stockholm.
  2. Det är avdelningen för teknisk och experimentell audiologi vid Karolinska Institutet som genomfört undersökningen.
  3. Det säger Stig Arlinger, professor i teknisk audiologi.
  4. Ett närbesläktat område är audiologi, som behandlar de fysiologiska aspekterna.
  5. Den omfattar audiologi, dvs hörselrubbningar, och foniatri, dvs röst-tal-och sväljstörningar.
  6. Studier därefter leder till magister-/masterexamen i audiologi och även vidare möjlighet att söka forskarutbildning.
  7. I området ingår genetik, fysiologi, medicinsk och teknisk audiologi, kognitiv neurovetenskap, kognitiv psykologi, språkvetenskap och socialpsykologi.
  8. Audionomyrket är tvärvetenskapligt och i utbildningen ingår bland annat audiologi (läran om hörseln), medicin, teknik och pedagogik.
  9. Vi utsätter oss mer och mer, och under en längre tid, för högre volymer, säger Stefan Stenfeldt, professor i teknisk audiologi.
  10. Närliggande ämnen till akustik är audiologi och mekanik, men även byggteknik, maskinteknik, geoteknik och musikvetenskap är närliggande de olika delområdena.
  11. Med ny teknik har man nu kunnat titta på hårcellerna hos råttor, säger Stefan Stenfelt, professor i teknisk audiologi vid Linnécentrum HEAD vid Linköpings universitet.
  12. – Jag tycker att förslaget är uselt, okunnigt och att det saknar värdighet i ett kommunikationssamhälle, säger Anders Jönsson, civilingenjör vid avdelningen för audiologi vid Lunds universitet.
  13. Detta är möjligt tack vare forskaren Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid Linköpings universitet, som nu belönas med Stora Hörselpriset 2016 på 100 000 kronor.
  14. Hörsel studeras inom audiologi och psykoakustik, det förra ämnet behandlar främst de fysiologiska sidorna medan det senare ämnet behandlar de psykologiska sidorna och hörselupplevelsen.
  15. Näraliggande medicinska specialiteter är audiologi, som har att göra med hörsel (hörselskador) och balanssinne (yrsel), samt foniatri, som har med rösten, sväljning med mera att göra.
  16. Stig Arlinger är professor i teknisk audiologi och skrev i en rapport till Socialstyrelsen 2011 där man tittade på risken för hörselskador hos barn och vuxna vid musiklyssning, att dagens decibelnivåer borde sänkas.
  17. Foniatri är jämte audiologi egna ÖNH-grenspecialiteter: Röst-och talrubbningar och Hörsel-och balansrubbningar I många länder är dessa båda en egen specialitet under benämningen kommunikationsstörningar (communication disorders).
  18. Han var 1983 till 1992 professor i klinisk audiologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska sjukhuset, därefter adjungerad professor i klinisk hörselforskning vid Karolinska Institutet placerad vid Regionsjukhuset i Örebro.
  19. Otoakustiska emissioner påvisades och uppmättes första gången 1978 av David Kemp och ledde till en omfattande förändring inom hörselforskning och klinisk audiologi och även förändrade hur vår förståelse för hur innerörat fungerar.
  20. Inom audiologin har man inte kunnat skilja fonofobi från hyperacusis, men en möjlig skillnad är att fonofobi gäller specifika ljud med starka ångestreaktioner inför ljud.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs audiologi?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en audiologi audiologin
genitiv en audiologis audiologins
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2