/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder AV-central?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet av-central?

  1. 1968 togs ett beslut att en AV-central skulle inrättas vid varje universitet.
  2. Ingående delar är bland annat folkbibliotek, gymnasiebibliotek, högskolebibliotek, sjukhusbibliotek, folkhögskolebibliotek, museibibliotek och ljud-och bildbibliotek (AV-central).
  3. Man gjorde gemensamma inköp, startade GF-konsult för mark-och byggprojekt och en gemensam AV-central för regionens skolor.
  4. I samband med förändringen tvingas AV-centralen till nya lokaler på Gullberna.
  5. Bibliotek Värmland som är ett samverkansprojekt mellan folkbiblioteken i Värmland, universitetsbiblioteket, AV-centralen och sjukhusbiblioteket, är ett av tre nominerade bibliotek som kan vinna den åtråvärda titeln: ” Årets Bibliotek 2005 ”.
  6. Film i Dalarna, som arrangerade föreläsningen, hakar nu på och erbjuder A-märkta filmer via AV-centralen till de skolor och andra kommunala verksamheter som vill visa film med bättre balans mellan könen.
  7. Ny adress blir AV-centralens lokaler på Törnströmska gymnasiet.
  8. Arbetsplatser kan till exempel vara skolor, universitet, utställningslokaler och kommunala AV-centraler.
  9. I Statistiska Centralbyråns (SCB) statistik för skolan avser lärverktyg 1. läroböcker, skön-och facklitteratur, tidningar, tidskrifter, kopior för undervisning och förbrukningsmaterial 2. böcker till skolbiblioteket och lönekostnader för skolbibliotekarier 3. kapitalkostnader, service och underhåll för utrustning som maskiner, verktyg, symaskiner, hyvelbänkar och datorer som används för undervisning 4. programvara för undervisning, internetanslutning och e-postadresser i skolan till elever och lärare, bild-och ljudmedier och AV-centraler och 5. studiebesök, kulturaktiviteter och lägerskolor och resor för det.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2