/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avantgardism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avantgardism

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet avantgardism?

  1. En konferens med föreläsning och utställning som är en heldagshyllning till den explosiva experimentlusta och avantgardism som kanaliserades på Moderna under museets första dynamiska år.
  2. Malevitj kvadrater antyder avantgardism och ger färg åt porträtten av kvinnliga ryska författare.
  3. Man kan sätta namnen realism och avantgardism på de här traditionerna.
  4. Man tog avstånd från sextiotalets avantgardism och experimenterande och förordade istället folkets kultur.
  5. Riktningen var en ny avantgardism, 30 år efter modernismen.
  6. -Vi har familjeteater, burlesquekomedia, dansföreställningar och konstnärlig avantgardism säger Ulf Andersson, konstnärlig ledare.
  7. Trots sin korta konstkarriär (1954-1962) anses Klein som en av förgrundsgestalterna för efterkrigstidens avantgardism.
  8. Exempelvis kunde vissa former av poesi, företeelser som uppfattades som rent nonsens eller uttryck för avantgardism förbjudas.
  9. Han var en företrädare för den så kallade ultraistiska rörelsen, en spansk litterär rörelse med tydliga kopplingar till avantgardism och fransk symbolism.
  10. En sammansmältning av konstnärlig avantgardism och fascism ägde nämligen rum i Italien på 1930-talet, då den italienska futurismens mest energiske och kände företrädare Marinetti blev kulturminister under Mussolini.
  11. Tanken på litteraturen som banbrytande och ' vetenskaplig' i utvecklingens tjänst, var viktig för många naturalistiska författare, och detta hade en karaktär av avantgardism, man såg sig som framtidsmän företrädande något nytt.
  12. Dahl utvecklade en egen avantgardism under sina musikstudier i Stockholm, och kom under sin vistelse i Paris i kontakt med den tidens radikala franska tonsättare, bland andra Darius Milhaud och Maurice Ravel.
  13. Den elektroakustiska musiken (EAM) är en form av modern konstmusik med rötter i efterkrigstidens avantgardism: Dels i experiment med olika slag av elektronisk manipulation av ljud på band vid Kölns radiostudio, dels i experiment med så kallad konkret musik (termen lanserades av radiomannen och tonsättaren Pierre Schaeffer) i Paris, båda riktningarna (" elektronisk" och " konkret") kom under slutet av fyrtio-och början av femtiotalet.
  14. Når man i fremtiden, med en klarnet blikk, skuer tilbake på vår tids konflikt mellom retro-og avantgardisme [... ] vil man gjennom den lettende tåken ane spirene på den retrogardistiske kirke, der (før-) historiske symbol og tegn virker organisk sammen med en fornyet realitet -en realitet som ikke er ny, men kun fornyet, for dens erkjennelsehorisont ligger ennå innebyggd i disse tegnene [... ] Det skal i så henseende understrekes at retrogardisme ikke former noen adskillelse fra begrepet kunst.
  15. Genom Lavelli introducerades också Copi till avantgardismen.
  16. Den kvinnliga avantgardismen fick fritt spelrum i det brittiska punkbandet The Slits.
  17. Teaterledare som Alessandru Davila och Pompiliu Eliade introducerade avantgardismen och även ryssen Konstantin Stanislavskijs teorier.
  18. För att förstå varför Kosovel kom att bli en ikon för den slovenska avantgardismen måste man se vad som hände med hans efterlämnade verk.
  19. Kritiken mot Strauss var att han efter avantgardismen i operan Elektra försvann in i en mysig rokokovärld av Rosenkavaljeren och upphörde att vara en progressiv kompositör.
  20. Retrogardism kan på det viset ses som avantgardismens motsats.
  21. Andra viktiga centra för modernismens och avantgardismens olika riktningar var dels Berlin efter novemberrevolutionen 1918 och under den bräckliga Weimarrepubliken från 1919 fram till nazisternas maktövertagande 1933 ; samt Moskva efter ryska revolutionen 1917 och fram till Josef Stalins definitiva maktövertagande 1929, mycket av detta nådde inte väst förrän under tövädret efter Stalins död.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avantgardism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en avantgardism avantgardismen
genitiv en avantgardisms avantgardismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2