/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avantgardist?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avantgardist

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet avantgardist?

  1. Årets bäst klädda kvinna är: Marina Schiptjenko Årets Blickfång En sann avantgardist som med sina extrema kreationer rönt framgångar världen över.
  2. När jag började var jag avantgardist och på den tiden var det fult med mode.
  3. (Till mekanikerna) som omvärlden omvärderade honom till en avantgardist.
  4. Han var " tyrolare, förrymd kapucinermunk och diktande avantgardist, bergskollärare, alkoholist och medlem i kommunistpartiet" för att citera baksidestexten till jetzt mueßte der kirschbaum bluehen.
  5. Bland dessa författare med koppling till grupperingen kan förmärkas Gyula Illyés, ansedd som en av de mest betydelsefulla ungerska poeterna under 2000-talet och representant av en tankelyrik med ren folklig stil (efter en tid som avantgardist i Paris).
  6. Senare har formen använts av bland andra nobelpristagaren Octavio Paz och avantgardisten Giannina Braschi.
  7. Dessa filmer filmades av avantgardisten inom nakenfilmsbranschen Eugene Vöhrmann vars korta filmer saknade både handling och dialog.
  8. Att se Maxim Didenkos Idioten är som att kliva in i en expressionistisk stumfilm eller en målning av den ryske avantgardisten Kandinsky.
  9. Montenegro och The Coca-Cola Kid är mera konventionella till sin natur ; båda räknas till avantgardisten Makajevevs mest lättillgängliga filmer.
  10. Den mångsysslande avantgardisten Szkárosi, vars föreställningar ofta kombinerar text, ljud och bild, arbetar även som universitetsprofessor inom ämnet italiensk litteratur.
  11. Irmgard Pingel översätte till en början engelskspråkig ungdomslitteratur, men snart också verk från tyska av bland andra psykologen Anna Freud, avantgardisten Arno Schmidt och romanförfattaren Heinar Kipphart.
  12. Hon tillhör författargenerationen som kallas " den tredje vågens avantgardister".
  13. Och enligt Fredrik Sahlin kommer kvällens resultat visa om juryn domineras av traditionalister eller avantgardister.
  14. Höjdpunkter under 1900-talet är poeten César Vallejo tillsammans med många andra avantgardister som Martin Adán.
  15. År 1868 grundade han, tillsammans med andra avantgardister som Charles De Groux och Félicien Rops, Société Libre des Beaux-Arts i Bryssel.
  16. En grupp avantgardister (målare, musiker och författare), som han börjat umgås med under sin tid vid RAI, fick ett avgörande inflytande på Ecos framtida författarskap.
  17. Där utmärkte sig särskilt Attila József (skildringar och urban ensamhet), ofta omnämnd som en av de stora namnen inom ungersk litteratur, men även avantgardister som Lajos Kassák och andra.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avantgardist?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en avantgardist avantgardisten avantgardister avantgardisterna
genitiv en avantgardists avantgardistens avantgardisters avantgardisternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2