/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avlänkning

Hur upplevde du uppläsningen av avlänkning?

eller

Vad betyder avlänkning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avlänkning

avlänkning är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet avlänkning?

  1. Det medgav bara en svag avlänkning och bildrören var mycket längre (30 – 40 cm) än skärmens diameter (10 – 15 cm).
  2. Braun är mest ihågkommen för att han 1897 konstruerade det första katodstråleröret, där avlänkning av en elektronstråle användes för att skriva på en skärm.
  3. I TV-mottagare och datorskärmar, där stor bildyta och kort inbyggnadsdjup är viktigt, användes i stället avlänkning med magnetfält genom avlänkningsspolar (eng. deflection coil) utanpå bildröret.
  4. Medan tv-bildrör (" tjock-TV") gjordes så platta som möjligt, genom skarp avlänkning av elektronstrålen medelst magnetiska fält från spolar, krävde mätnoggrannheten i oscilloskop att avlänkningen gjordes med elektriska fält från plattor.
  5. Katodstråleröret i oscilloskopet skiljer sig från katodstrålerör i bildskärmar och TV-apparater genom att avlänkningen i oscilloskopet sker genom ett elektriskt fält.
  6. Ablenkung, eng. deflection) med elektriska fält användes i oscilloskop, eftersom avlänkningen är oberoende av frekvensen hos de avböjande signalerna, vilket är viktigt i ett mätinstrument.
  7. Om man antog att strålarnas partiklar hade samma laddning som monovalenta joner, visade avlänkningen i ett magnetfält att dess massa var ungefär 2 000 gånger mindre än väteatomens.
  8. Medan tv-bildrör (" tjock-TV") gjordes så platta som möjligt, genom skarp avlänkning av elektronstrålen medelst magnetiska fält från spolar, krävde mätnoggrannheten i oscilloskop att avlänkningen gjordes med elektriska fält från plattor.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Britta
  Svensk kortform av det keltiska namnet Birgitta: den höga.
 • Birgitta
  Keltiskt namn med betydelsen den höga.
 • Besläktade namn: Riitta, Pirkko, Pirjo, Gittan, Git, Böret, Britten, Britte, Britt, Brigitte, Brigitta, Birte, Birgitte, Bibbi

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avlänkning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en avlänkning avlänkningen avlänkningar avlänkningarna
genitiv en avlänknings avlänkningens avlänkningars avlänkningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2