/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avlelse

Hur upplevde du uppläsningen av avlelse?

eller

Vad betyder avlelse?

  1. (ålderdomligt ord) avlande: Marias obefläckade avlelse || -n

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avlelse

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet avlelse?

  1. Han proklamerade dogmen om Jungfru Marie obefläckade avlelse samt Ofelbarhetsdogmen.
  2. Den högtidsdag då Marias avlelse firas sedan tidig medeltid är den 8 december.
  3. Virginia betyder jungfrulig och den 8 december var tidigare dagen då man ärade jungfru Marias obefläckade avlelse.
  4. År 1854 var han på plats i Rom när läran om Marias obefläckade avlelse blev antagen av Pius IX.
  5. Med trolovningsbarn avsågs i äldre svensk rätt barn, som var avlat i trolovning eller vars föräldrar efter dess avlelse ingått trolovning med varandra.
  6. Eadmer bör även uppmärksammas som en av de första förespråkarna för den katolska doktrinen om Jungfru Marias obefläckade avlelse i sin De Conceptione sanctae Mariae.
  7. Några av Bajus satser avvisades 1560, och jesuiterna och franciskanerna kom att bli hans främsta motståndare, eftersom hans stränga arvsyndslära t.o.m. ifrågasatte Jungfru Marie obefläckade avlelse.
  8. Ordet ” ofelbar ” innebär inte personlig fullkomlighet eller frihet från synd, eftersom endast Kristus (och i viss mån Jungfru Maria – jämför läran om Jungfru Marias obefläckade avlelse) enligt katolsk lära kan ha de egenskaperna.
  9. Folklig fromhet till Jungfru Maria såsom obefläckad avlelse är orsaken bakom förekomsten av det i spansktalande länder inte ovanliga flicknamnet Concepción, som på sina håll även är ett stadsnamn, som för Concepción i Chile.
  10. Kyrkorna inom Utrechtunionen är katolskkristna kyrkor som bildat en union i opposition mot den Romersk-katolska kyrkans nyuppkomna dogmer (som påvens ofelbarhet, Marias obefläckade avlelse med mera) och bruk under 1800-talets senare hälft.
  11. Klart är dock, ur katolsk officiell synpunkt, att påvarna definierat lärosatser ex cathedra vid minst två tillfällen, nämligen då Pius IX 1854 uttalade att Jungfru Marias obefläckade avlelse var en katolsk trossanning och då Pius XII 1950 fastställde dogmen om Jungfru Marias kroppsliga upptagande till himmelen (de ortodoxa talar istället om Marias dormition eller saliga avsomnande).
  12. Dess officiella namn kan översättas med Marie obefläckade avlelses oblater.
  13. Katedralen i Koszalin, egentligen Katedra Niepokalanego Poczęcia NMP (Jungfru Marie obefläckade avlelses katedral), är domkyrka i Koszalin – Kołobrzeg-stiftet av den Romersk-katolska kyrkan i norra Polen.
  14. Andra kyrkor och katedraler i Lavra är Refektoriekyrkan, Alla helgons kyrka, Frälsarens kyrka i Berestove, Det heliga korsets upphöjelsekyrka, Trefaldighetskyrkan, Jungfruns födelses kyrka, Sankta Annas avlelses kyrka, och Livgivande källans kyrka.
  15. Jungfru Maria, den obefläckade avlelsen, målning av Diego Velázquez (1618).
  16. Boken är en variant på myten om jungfru Maria och den obefläckade avlelsen.
  17. Tillsammans med Breton gav Éluard ut programskriften L ’ immaculée conception (’ Den obefläckade avlelsen ’, 1930).
  18. Hemmen dekoreras, och julgranarna brukar kläs runt 8 december, i samband med Mariafesten Obefläckade avlelsen.
  19. I kristen symbolik har detta gjort enhörningen till en symbol för Kristus och den obefläckade avlelsen.
  20. Kyrkan underblåste även denna folktro genom att beskriva vaxet som en symbol för den obefläckade avlelsen.
  21. Den obefläckade avlelsen, som fastställdes 1854 av Pius IX med Ineffabilis Deus, är en sådan dogm.
  22. Gratry blev professor i moralteologi vid Sorbonne 1863, och förnyade kongregationen Oratoriet för den obefläckade avlelsen.
  23. I målningen Den obefläckade avlelsen (Immaculata conceptio) märks en stark livlighet i dräkterna och i figurernas gester.
  24. Den helige Antonius ' vision (1656) och Den obefläckade avlelsen (båda i katedralen, Sevilla) hör till Murillos mest kända verk.
  25. Dessa står på podier och förställer sankt Josef, Jungfrun av den obefläckade avlelsen, sankta Katarina och sankt Johannes Nepomuk.
  26. Concepción (spanska för " Den obefläckade avlelsen") är en stad och kommun i mellersta Chile och är huvudstad i regionen Biobío.
  27. När hon fyllt sex satte föräldrarna henne i den katolska skolan Immaculate Conception (den Obefläckade avlelsen), och hon studerade sedan på College.
  28. Ett barn, som av avlelsen kallades oäkta, kunde bli äkta eller legitimt om föräldrarna ingick äktenskap, slöt trolovning eller gav ömsesidigt äktenskapslöfte.
  29. Han lyckades övertala patriark Mar Simeon att återförena nestorianerna med kyrkan i Rom, och godkände den spanska orden för den obefläckade avlelsen.
  30. van Lerberghe gick i samma jesuitskola som Maurice Maeterlinck och fick som skolpojke pris i en tävlan om en hymn över den obefläckade avlelsen.
  31. I ett verk om den obefläckade avlelsen argumenterade han för att Thomas av Aquino och Duns Scotus använde olika ord för väsentligen samma ståndpunkt.
  32. Den obefläckade avlelsen blandas ofta helt felaktigt ihop med Jesu jungfrufödsel, varför det ibland hävdas att Jungfru Maria enligt katolsk lära skulle ha tillkommit genom jungfrufödsel.
  33. Hans ingrodda motvilja mot dominikanerna tog sig uttryck i den äktromersk-katolska bekännelseskriften om den obefläckade avlelsen, Traktát o početi přečistím a neposhornémím panny Marie (1509).
  34. Den har sedan dess uppfattats som en symbol för oskuldsfullhet, och i konsten avbildas ofta jungfru Maria med en lilja som symbol för Immaculata conceptio, den obefläckade avlelsen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avlelse?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en avlelse avlelsen
genitiv en avlelses avlelsens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-04

 • Ulrika
  Femininform av det tyska namnet Ulrik som betyder godsherre eller makt genom ärvd egendom.
 • Ulla
  Kortform av det tyska namnet Ulrika som i sin tur är en femininform av det tyska namnet Ulrik: godsherre, makt genom ärvd egendom.
 • Besläktade namn: Rika, Ulrike

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2