/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avlusning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avlusning

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet avlusning?

  1. Sedan passagerarna genomgått avlusning och karantän på Delos anländer bröderna emellertid välbehållna till Aten.
  2. Efter avlusning bör stallet och hästutrustning desinfekteras.
  3. Efter Bordeaux-matchen ska han ha fått en rejäl avlusning av klubbpresidenten.
  4. CLR hanterar bland annat kodsäkerhet, objekts livscykelhantering samt avlusning och profilering.
  5. Före ottomotorns genombrott användes bensin främst till fläckborttagning, avlusning, lampolja med mera.
  6. Atmel tillhandahåller AVRStudio som är en utvecklingsmiljö för assemblering, simulering och avlusning.
  7. Zyklon B hade tidigare använts i lägret för avlusning av barackinteriörer och kläder.
  8. Bättre sanitära förhållanden, minskad trångboddhet och avlusning har lett till minskning av många infektionssjukdomar.
  9. Auschwitz-Birkenau fick leveranser från Degesch på 23,8 ton Zyklon B under kriget – av dem användes 5,6 ton till avlusning.
  10. Även sällskapsdjur kan utgöra en reservoar – hälsovårdsmyndigheterna i sydvästra USA rekommenderar regelbunden avlusning av hundar och katter.
  11. QBasic-tolken består av ett komplett gränssnitt för redigering, körning, avlusning och direkthjälp, vilket var mycket avancerat och uppskattat på sin tid.
  12. Speciella lägen/verktyg kan även finnas för avlusning av kärnor och för att analysera lagrade filer med minnesinnehållet från en krasch, " post mortem" -analys.
  13. Men viktigare är att mätningarna har gjorts om av polska rättskemister från Krakow som 1990 tog prover från resterna av gaskammaren som låg i krematoriebyggnaden och lokalerna som användes för avlusning.
  14. Olika perspektiv finns definierade som standard där syftet är att framhäva de vyer som behövs för att utföra en viss uppgift, som till exempel avlusning (eng. debugging) av programvaran.
  15. En interpretator kan dock spara tid för utvecklaren eller programmeraren eftersom den inte kräver det (ibland) tidskrävande kompileringssteget och därmed spar tid vid testning och avlusning av programsekvenser och algoritmer.
  16. – Det var just för att ämnet fanns i lägret för avlusning som man kom på iden att använda det på människor istället för de ineffektiva metoderna att gasa med dieselavgaser som man bland annat använde i lägren Treblinka och Chelmno, säger Olle Matsson.
  17. Han propagerade för regelbunden avlusning för att få bukt med tyfusen, ett annat av dåtidens gissel, rekommenderade särskilda sjukhusskepp i de tropiska hamnarna (för att förebygga bland annat dysenterismitta) och att skeppen borde utrustas med anläggningar för destillation av havsvatten, så att man alltid hade tillgång till friskt dricksvatten.
  18. Efter den stora avlusningen berättar pappa för Madicken och Lisabet att de ska få ett litet syskon.
  19. Den 79-årige Harald Sundin kunde bland annat berätta att han under 1944 varit vakt i Treblinka, skjutit lägerfångar som försökt fly och sett tåg fyllda med judar komma till lägret för att sedan spårlöst försvinna under " avlusningen".
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avlusning?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en avlusning avlusningen
genitiv en avlusnings avlusningens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2