Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till avmäta

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

avmäta är sammansatt av

av och mäta

Hur används ordet avmäta?

 1. Maj:t honom nådigst efterlåtit och tillstått att där han icke kan överkomma lantmätare, som äro vana att avmäta landskaper på geometriskt sätt och därav säkra avritningar göra, då må han antaga unga drängar, ärlige mäns barn, som han därtill instruera och lära kan ".

  När sedan området skulle avmätas på marken av lantmätare gjorde dessa allt för att få en så stor yta som möjligt avgränsad.

  Sedan genom ett kungligt brev 1740 förordnats, att landsskillnaderna emellan särskilda hövdingedömen skulle avmätas, utfärdade han 9 juni samma år cirkulärbrev till samtliga lantmätare med anvisningar till efterrättelse vid gränsernas upptagande.

  Lachesis eller Lakesis (grekiska: Λάχεσις), ” den livslotten tilldelande eller avmätande ”, var i grekisk mytologi en av de tre ödesgudinnorna moirerna ; de andra två var Klotho och Atropos.

  Hesiodos bestämmer deras antal till tre, med individuella personnamn: Klotho, ” den spinnande ”, Lachesis, ” den livslotten tilldelande eller avmätande ”, och Atropos, ” den oavvändbara ”, vilken det tillkom att bestämma den oundvikliga dödsstunden.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

avmäta i ordbok från 1870

 • Gammal stavning: Afmäta

  Betydelse: Afpassa något efter ett annat, så att det förra kommer i riktigt, behörigt förhållande till det sednare. Brukas bildligt.

  Synonymer: passa, jemka, lämpa, avpassa, rätta

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Patrik

  Engelskt namn som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Patricia

  Femininform av det engelska namnet Patrik, som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Hur böjs avmäta?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt avmätaatt avmätas
  nutidavmäteravmäts
  dåtidavmätteavmättes
  supinumhar|hade avmätthar|hade avmätts
  imperativavmät
  particip
  presensavmätande
  perfekten avmätt
  ett avmätt
  den|det|de avmätta