/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avnavling?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avnavling

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet avnavling?

  1. De drar slutsatsen att sen så kallad avnavling bör vara standardbehandling vid fullgången förlossning efter en okomplicerad graviditet.
  2. Göteborg: Rekommendationen om sen avnavling av nyfödda kan utgöra ett hot mot den nationella stamcellsbanken i Göteborg.
  3. Preliminära resultat talar för sen avnavling, visar det sig.
  4. Sen avnavling, tre minuter efter födseln, minskar risken för järnbrist hos spädbarn.
  5. Nu har forskarna genomfört, tillsammans med nepalesiska kollegor, en studie i Nepal där 540 barn lottades till antingen tidig eller sen avnavling.
  6. I Göteborg har man dock inte övertygats av argumenten kring sen avnavling och avvaktar nu en studie som barnläkaren Ola Andersson gör.
  7. Vid Sahlgrenska kan mamman få sen avnavling av barnet om hon ber om det, men grundinställningen är att navelsträngen kläms åt direkt efter födseln.
  8. Ola Anderssons team är inte de enda som forskat på sambandet mellan järn och motorik men de är de som kommit fram till kopplingen mellan sen avnavling och minskad risk för järnbrist.
  9. I sin tidigare forskning kunde Ola Andersson slå fast att senare avnavling minskade risken för järnbrist och fortsatte sen med att se om det i sin tur fick fler effekter hos barnen.
  10. Tidig avnavling vilket i princip krävs för att kunna samla in den mängd blod som behövs för att spara stamceller innebär att barnet går miste om 1 deciliter blod vilket motsvarar 2 liter blod hos en vuxen person.
  11. Väntar man tre minuter med avnavlingen töms strängen på blod.
  12. Järn i blodet påverkar också hjärnans utveckling och vilken avnavlings metod som är bäst för barnet har aldrig tidigare studerats.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avnavling?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en avnavling avnavlingen
genitiv en avnavlings avnavlingens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-29

 • Peter
  Svensk form av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Petra
  Femininform av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Besläktade namn: Peder, Pedro, Petri, Petrus, Pierre, Pieter, Piotr, Petter

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2