/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avoghet

Vad betyder avoghet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avoghet

avoghet är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet avoghet?

  1. Han tror att krögarnas avoghet beror på en slags kulturkrock.
  2. Carlström tolkar in prestige i EIB:s beslut och menar att grunden för detta är avoghet mot Vladimir Antonovs person.
  3. Arbetarrörelsens partier formulerar av någon anledning inte vad som borde vara deras djupast liggande avoghet mot avdrag för hushållstjänster.
  4. Tidigare fanns en tydlig avoghet inom akademiska kretsar mot näringslivet och mot att över huvud taget kommersialisera forskningen.
  5. Denna avoghet blir ett problem främst på sommaren då de små odjuren kommer i stim.
  6. Fieldens bevisade att en human och omtänksam arbetsgivare fick ut mera vinst med mindre avoghet än den andra sorten.
  7. Uppenbarligen ledde det till avoghet och avsky inte bara inom juryn utan också hos Ers Nåd.
  8. Men tanken hade inte varit riktad med någon avoghet mot Kati.
  9. Jag har aldrig lyckats tolka ortsbornas uppenbara avoghet mot Méline mer än på ett sätt.
  10. Detta bidrar till hennes avoghet mot hela organisationen runt Aes Sedaierna.
  11. Hans ordförandeskap kännetecknades av nejpolitik och avoghet gentemot de andra vänsterpartierna.
  12. Carlström tolkar in prestige i EIB:s beslut och menar att grunden för detta är avoghet mot Vladimir Antonovs person.
  13. Avhandlingen visar att de intervjuade menar att poliser ofta ses som utvalda föredömen men som av vissa betraktas med misstänksamhet och avoghet.
  14. Rogefeldts avoghet höll i sig ända till dess att han hörde Carlsson sätta dit introduktionen till, " Love, Love, Love".
  15. Sedan kanske de inte har så stor lust att känna till oss – det finns en avoghet hos många inom idrottsrörelsen till kampsporten, säger Stenudd.
  16. Likaledes opponerar han sig mot Bergsons avoghet mot intelligensen och rationalismen samt mot tolkningen av intuitionen som en utvecklingsform av instinkten.
  17. Härtill var Munch inspirerad av en avoghet mot skandinavismen, som han såg som täckmanteln för storsvenska strävanden att vinna nordisk dominans.
  18. Schieles livsstil väckte mycket avoghet bland stadens invånare, och i april 1912 blev han arresterad för att ha förfört en minderårig flicka.
  19. President Woodrow Wilsons avoghet undergrävde Huertas ställning, och då oppositionen inom landet också kom till en öppen konflikt med USA, måste han avgå.
  20. Hemslöjden kom därigenom att få en viss avoghet mot jacquardvävar som varandes industriproduktion, till skillnad från den manuella vävningen med harnesk och drag.
  21. – I grund och botten ligger arbetslöshet, dåliga skolresultat, bristen på framtidstro, allmän avoghet och aversion mot samhället med polisen som dominerande myndighet – en myndighet som uppfattas uppföra sig överlägset och kränkande.
  22. Ett drag av idyll, avoghet mot främmande tendenser, hembygdskänsla och även personliga förbindelser förenar dem, trots att skolbegreppet knappast med rätta kan läggas på deras samhörighet.
  23. Dukes avoghet mot de irländska självstyrelsekraven var nämligen allmänt känd, och han fick också i uppdrag att bemöta Sinn Féin med större stränghet än vad företrädarna gjort.
  24. Ett nytt närmande till Frans I, beseglat genom Henrik av Orléans giftermål med påvens brorsdotter Katarina av Medici (27 oktober 1533), stärkte ytterligare Clemens avoghet mot koncilieplanerna.
  25. Talen är präglade av frihet, humanism och solidaritet sammankopplat med en avoghet mot sörlänningar, företrädare för Sveriges regering, EU och sundsvallare (i republiken vanligen benämnda klyktattare, dock inte under presidenttalen).
  26. Även som diplomat av Dewitz verksam och ivrade för en anslutning till Storbritannien, under det att han som mecklenburgare visade avoghet och misstänksamhet mot Ryssland, känslor som i sin tur till fullo återgäldades av tsar Peter, något som bidrog till uppgivande av planerna på landstigning i Skåne 1716.
  27. Själslig ursprunglighet, skaldens ansvarighet inför Gud och inför folket, en religiöst romantisk motsats och motvilja mot den materialistiska och intellektualistiska kulturen efter 1850, men också en bestämd avoghet mot all estetiskt konstnärlig isolering är utmärkande för zur Linde, vars stilla väsen och diktning gjorde hans insats jämförelsevis föga beaktad.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Jennifer
  Engelskt namn som antagligen kommer från det walesiska namnet Guinevere: vit våg.
 • Jenny
  Smekform för det engelska namnet Jane: Herren är nådig. Även en kortform av det engelska namnet Jennifer: vit våg.
 • Besläktade namn: Jennie, Jenni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avoghet?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en avoghet avogheten
genitiv en avoghets avoghetens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2