/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avpressa

Hur upplevde du uppläsningen av avpressa?

eller

Vad betyder avpressa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

avpressa är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är spillet en synonym till återstod?

Hur används ordet avpressa?

  1. Kan en transportpolitisk exegetik avpressa satserna någon antydan om konkreta åtgärder?
  2. Kan hon avpressa parterna i Mellanöstern tillräckligt med symboliska eftergifter för att få i gång en havererad förhandlingsprocess vore det vackert nog.
  3. Det gick dock fortsatt dåligt och Axehielm lyckades avpressa honom stora skuldförbindelser som gjorde hans privata ekonomiska trygghet ytterst svag.
  4. Ian Macdonald, hövding för klanen Macdonald i Glencoe och vanligen känd under namnet MacIain, hade jämte sin klan länge rövat boskap från markisen av Breadalbane (som tillhörde klanen Campbell) i grannskapet belägna gods, och denne sökte i samband med förhandlingarna avpressa MacIain ersättning härför, vilket gjorde, att han, som insåg att underkastelsen inte skulle medföra någon personlig fördel för honom, motarbetade förhandlingarna därom och i det längsta dröjde att själv avlägga eden, så att han och hans klan till sist ensamma var kvar.
  5. Våren 1905 sökte franske ministerresidenten i Tanger, Saint-René Taillandier, vid besök i Fès, avpressa sultanen samtycke till ett franskt reformprogram för Marocko, men då man i Tyskland ansåg, att han uppträdde som om han vore bärare av ett allmänt europeiskt mandat, samt att de franska förslagens antagande av sultanen skulle sätta tyska ekonomiska intressen i fara, beslöt man korsa de franska planerna genom ett uppseendeväckande motdrag: under en kryssning i Medelhavet besökte kejsar Wilhelm II Tanger (31 mars) och gav där samtalsvis energiskt uttryck åt sin uppfattning, att sultanen var fri härskare över ett fritt land och att Tyskland utan mellanhänder ville förhandla med Marocko om tryggande av tyska intressen där, som vore likaberättigade med andra makters.
  6. Under sin 25-åriga regeringstid avpressade han sina undersåtar stora summor, som till stor del placerades i utlandet.
  7. Avläggandet av avpressade skatter ifrån judarna i Khaybar blev principiellt viktigt och föregångare till den skatt (jizya) som islamisk lag i orter under muslimskt styre kräver från icke-muslimer (så kallade dhimmi).
  8. Det var han tvungen till att göra eftersom de andra väktarna hade avpressat honom löftet att försvinna från enhet E.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avpressa?

verb
aktiv passiv
grundform att avpressa att avpressas
nutid avpressar avpressas
dåtid avpressade avpressades
supinum har|hade avpressat har|hade avpressats
imperativ avpressa
particip
presens avpressande
perfekt en avpressad
ett avpressat
den|det|de avpressade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2