/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avtvinga

Hur upplevde du uppläsningen av avtvinga?

eller

Vad betyder avtvinga?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

avtvinga är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet avtvinga?

  1. Kanske är det dags att inte avtvinga barn med annan kulturell bakgrund entydiga trosbekännelser?
  2. - Det är någon som har försökt avtvinga en väktare en väska men det gick inget bra.
  3. Hon passade inte på att i hans svaghets stund avtvinga honom löften om det ena eller det andra.
  4. Nere i kulverten brukade jag därför trycka upp honom mot en vägg och avtvinga honom det ena kärleksbeviset efter det andra.
  5. Sakta men säkert ansluter de sig den ena efter den andra till principen för en aktion som går ut på att avtvinga stadsfullmäktige det formella löftet att avstå från projektet att anlägga en förbränningsfabrik.
  6. Med gökurets envishet upprepade t ex Ortmark vissa av Heckschers vackra ordbubblor för att avtvinga dem reell mening.
  7. Poliser anklagas för tortyr I tisdags inleddes en rättegång i Tripoli mot nio poliser och en läkare vilka anklagas för att ha torterat bulgariskorna och palestiniern för att avtvinga dem falska bekännelser.
  8. Men en gosse som i raseri fantiserar om att byta kön samtidigt som han försöker avtvinga sin mor en smula ömhet.
  9. Enligt grundlagen får man inte avtvinga personer kroppsvätskor utan medicinsk grund eller brottslig misstanke.
  10. Loke lyckades dock med hjälp av havsjättinnan Rans nät snärja gäddan och avtvinga honom skatten inklusive en magisk ring.
  11. Detta förorsakade kanslirätten att varna von Bildstein och avtvinga honom ett löfte att aldrig mer hålla ett akademiskt tal.
  12. I många av hans romaner och essäer nämns barndomens värld flitigt, ” som om han ville avtvinga den en slutgiltig hemlighet ”.
  13. More förnekade dock kraftigt detta och hävdade att han aldrig använt någon form av våld för att avtvinga bekännelser av misstänkta.
  14. En maskerad man i 25-årsåldern ska ha tagit sig in i en bingohall i centrala delarna av Halmstad och försökt avtvinga en person en magväska.
  15. Chlodvig belägrade Avignon och lyckades avtvinga sin motståndare delar av Burgund och ett årligt tribut, men misslyckades att underkuva det Burgundiska kungadömet.
  16. Dessa kom snart att användas som påtryckningsmedel av skickliga politiker när det gällde att avtvinga det motsträviga brittiska parlamentet upphävande av de kvävande handelsbegränsningarna.
  17. När en bondehär hotade att inta Stockholm lyckades Magnus Erikssons son Håkan Magnusson och riksrådet avtvinga Albrekt en kungaförsäkran som gjorde honom nästan maktlös.
  18. Behovet av skydd mot Sigismunds katolicism förmådde emellertid ständerna 1594 att avtvinga honom en konungaförsäkran, och härigenom kom konungaförsäkringar vid sidan av konungaeden åter i bruk.
  19. När Karl IX skulle krönas 1607 försökte prästerskapet avtvinga honom en kungaförsäkran om att följa augsburgska bekännelsen och Uppsala mötes beslut, men kungen lyckades dock manövrera dem.
  20. Då Krogen inte ansågs tillräcklig för att försvara sundets inlopp och avtvinga öresundstullens erläggande beslöt kung Fredrik II att i maj 1574 lägga grundstenen till Kronborg, vilket fulländades 1585.
  21. Den av Shaftesbury ledda oppositionen, vilken strävade att inskränka kungens makt och till förmån för Karl II:s oäkta son, hertigen av Monmouth, från tronföljden utesluta kungens bror, den katolske hertigen av York, sökte 1680 genom en mängd petitioner avtvinga Karl II parlamentets sammankallande.
  22. Det är vanligt att rånoffret avtvingas bankomatkoden.
  23. De avtvingas sina värdesaker, ofta med hot och våld.
  24. Två män som tidigare vägrat lämna DNA kommer nu att avtvingas salivprov.
  25. Ingen samfundsplikt kunde avtvingas någon utom genom rättegång och dom.
  26. Stora skadestånd borde avtvingas Frankrike -men även Storbritannien om det gick.
  27. Även personer som inte är skäligen misstänkta för brott kan avtvingas DNA-prov om synnerliga skäl föreligger.
  28. Han greps, men eftersom han nekade till att vara inblandad togs han till Tjuvakällaren för att avtvingas en bekännelse.
  29. Och det är bättre med bara en person i studion som avtvingas ett svar, istället för två som bara ägnar sig åt pajkastning.
  30. Det handlar om att Kina lovar att respektera utländska patent, varumärken och att företag inte ska avtvingas teknologiska hemligheter för att få verka i Kina.
  31. Kongressombuden hade i alla fall inte chansen att ta ställning till om de ville välja in en person som måste avtvingas löften att inte bjuda in gäster med obehagliga åsikter.
  32. Sten Levander förklarar detta genom att i ett yttrande skriva: ”... även om jag avtvingas den av IVO, så har jag begått den värsta synd som finns i den kriminella världen, jag är en golbög.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Osvald
  Engelskt namn som består av betydelseelementen guld och härskare.
 • Evald
  Tyskt namn som består av betydelseelementen lag och härskare: rättsvårdare.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avtvinga?

verb
aktiv passiv
grundform att avtvinga att avtvingas
nutid avtvingar avtvingas
dåtid avtvingade avtvingades
supinum har|hade avtvingat har|hade avtvingats
imperativ avtvinga
particip
presens avtvingande
perfekt en avtvingad
ett avtvingat
den|det|de avtvingade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2