/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avropa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avropa

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är örla en synonym till vimla lokalt?

Hur används ordet avropa?

  1. Det innebär att Försäkringskassan kan avropa funktioner som kan anpassas till verksamhetens behov.
  2. I stället har man valt att sluta avropa pengar från de sociala investeringsfonderna.
  3. – Under 2021 och 2022 kan våra utförare avropa medel för att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen.
  4. – Det är förstås olyckligt att ett företag som är svartlistat av Världsbanken går att avropa från.
  5. Där finns en tilläggsdel i avtalen som jag förstått och som man kan avropa och det har inte skett.
  6. Dessutom ingår även en rätt att avropa bland annat tekniskt systemstöd, flygplansunderhåll och tillhörande reservdelar samt åtgärdande av utgående materiel.
  7. Redan i januari beslutade Sjöfartsverket att inte avropa en förlängning av avtalet med Norrlandsflyg när det gällde helikoptertjänsten baserad i Ronneby.
  8. Vi har som många andra kommuner anslutit oss till SKL:s stora upphandling och vi kommer att avropa tjänster från den, säger hon.
  9. Eftersom vi har vakanta tjänster så kommer vi inte behöva avropa all medel, säger Paul Noble, avdelningschef för områdesutveckling i stadsområde Öster.
  10. – Idag fick vi något bättre koll på hur långt bort i tid det är innan det finns förväntningar att avropa dessa boenden från Migrationsverkets sida.
  11. Att avropa innebär att man köper varor eller tjänster, det vill säga tilldelar kontrakt, med hänvisning till ett tidigare träffat ramavtal.
  12. Konkurrensverket menade att det inte tillåtet att avropa från ett utgånget ramavtal, att Statens servicecenter inte ingick i den grupp av myndigheter som var berättigade att avropa från ramavtalet i fråga samt att Statens servicecenter inte borde kunna vara bundna till avtal som tecknats av Servicecenterutredningen före myndigheten grundande.
  13. – Det som känns bra är att vi kontinuerligt har haft kontakt med regionens smittskyddsläkare och vi kan ju naturligtvis avropa stöd av dem om något uppstår, säger Mikael Cederberg.
  14. – Ja, betämmer vi för oss bara avropa från en leverantör då måste man ju vara bäst så att säga och vinna den här upphandlingen, säger Per Kjellqvist som är upphandlingschef på Torsby kommun.
  15. Sedan i slutet av mars/början av april har regionen skapat en central bemaningsorganisation för en tydlig fördelning/omfördelning av medarbetare från områden med låg belastning till områden med hög belastning, under en chef med mandat att fördel och avropa resurser.
  16. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är den verksamhet i Sverige som kan avropa tjänster från andra länder inom Europeiska unionen genom Centret för samordning av katastrofberedskap (engelska: Emergency Response Coordination Centre, ERCC) inom EU.
  17. Vid paternoster-eller löpande box-systemet stannar bilen hela tiden i sin box som kan avropas av bilföraren efter parkeringstidens slut.
  18. Den första av de båda upphandlingarna gjordes sommaren 2012 av Servicecenterutredningen, som var tillsatt av regeringen, strax före Statens servicecenters bildande och då avropade man från ett ramavtal som regeringskansliet tecknat och som gällde mellan 2007 och 2011.
  19. Statens servicecenter friades helt vad gällde den direktupphandling som avropats av Servicecenterutredningen.
  20. Enligt verket ska tjänster inom ramen för avtalet för 2,3 miljoner kronor ha avropats under perioden oktober 2015 – juli 2016.
  21. – Jag tycker att det är en rätt meningslös diskussion om vilket sätt vi avropat på.
  22. Men Leif Israelsson menade att man försökt rekrytera och att man avropat personal som man brukar.
  23. Men sedan har det blivit mer pengar till byrån, när andra verksamheter i kommunen har avropat mot ramavtalet.
  24. – Jag har avropat från upphandlade bolag, men jag har inte alltid fått svar av dem så jag har gått utanför avtalet, säger Anna Kaltenegger, chef för hälsocentralerna i Arjeplog och Arvidsjaur.
  25. Den andra upphandlingen utgjordes av att Statens servicecenter förlängde konsultuppdragen utredningen hade avropat vilket gjordes på grund av att uppdragen inte hunnit fullföljas inom utsatt tid.
  26. Persontrafiken återupptogs igen i december 2011, efter att Oskarshamns kommun i mars 2011 genom KLT hade avropat persontrafik Oskarshamn – Berga – Nässjö med tre dubbelturer enligt avtalet med Krösatågen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Enar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Einar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Besläktade namn: Eina, Eje

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avropa?

verb
aktiv passiv
grundform att avropa att avropas
nutid avropar avropas
dåtid avropade avropades
supinum har|hade avropat har|hade avropats
imperativ avropa
particip
presens avropande
perfekt en avropad
ett avropat
den|det|de avropade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2