/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Visar resultat för avstående, menade du avstå?

Synonymer till avstående

Hur upplevde du uppläsningen av avstående?

eller

Vad betyder avstående?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avstående

avstående är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet avstående?

  1. Man kan till och med säga att detta avstående är en grundbult både i hans estetik och i den livshållning dikterna uttrycker.
  2. Grundtanken med avtalen är att ge en helhetssyn på fastighetens förvaltning genom att fastigheten planeras ur ett naturvårdsbiologiskt perspektiv vartill kopplas en lämplig förvaltning både vad gäller avstående från vissa åtgärder som tillkomsten av aktiva skötselåtgärder.
  3. Just detta avståndets filosofi betydde också ett avstående från allt vad Henry betydde.
  4. Hur ska man annars tolka deras avstående av rösträtten?
  5. Om avstående inte skett hade din fru fått betala arvskatt på det sammanlagda beloppet på arvsavståendena.
  6. Överhuvudtaget handlar depressionerna inför ett djupare självförverkligande om ett avstående från olika trygghetsaspekter i livet; om risken att bli ensam.
  7. Ett avstående av ekonomiska bidrag gör att frågan om hur det skulle vara praktiskt möjligt att driva huset bör diskuteras.
  8. Vidare bör man skriva en överenskommelse om avstående från besittningsskydd.
  9. Samma gäller avstående från förmånstagarförordnande.
  10. Vegetarianism och avstående av alkohol uppmuntras.
  11. År 2017 kommer avstående från Pluto endast att vara 2,7 AE.
  12. Bestämmelsen gäller även avstående av arv och därför döms nu mannen för grov oredlighet mot borgenärer.
  13. Ett avstående av annan rätt -servitutsrätt eller nyttjanderätt -kunde dock förekomma i vissa fall.
  14. Och avslöjande har fått allt fler att ifrågasätta kravet på celibat – totalt avstående från sexuellt umgänge – för katolska präster.
  15. 1866 års expropriationsförordning kände i princip bara ett tvunget avstående av äganderätt till jord eller lägenhet.
  16. Europaparlamentet godkände fördraget den 1 december 2011, med röstsiffrorna 564 för, 38 emot och 32 avstående.
  17. Med avstående Calle Halfvarsson och Viktor Thorn såg herrklassens premiär i tio kilometer fristil ut att bli en svårtippad historia.
  18. Celibat (av latin caelebs, " ogift") är ett livsval bestående i totalt avstående från giftermål samt sexuellt umgänge.
  19. Anledningen är att företaget Astrid Lindgrens värld i Vimmerby AB har vänt sig till Kammarkollegiet som representerar Allmänna arvsfonden med ansökan om avstående av arv.
  20. Den 1 mars 2014 valde PES kongress med 368 röster för, 2 emot och 34 avstående honom formellt som partiets kandidat.
  21. Den 22 oktober 2014 röstade Europaparlamentet ja till förslaget till ny kommission med 423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 avstående.
  22. Från den svenska rättens ståndpunkt innefattade under den gamla regeringsformens tid expropriation i inskränkt och egentlig mening ett rättsligen framtvingat avstående och motsvarande förvärv av rätt till jord eller lägenhet enligt " kunglig förordning angående jords eller lägenhets avstående för allmänt behov" 14 april 1866 eller därtill knuten lagstiftning.
  23. Detta inkluderar en klädkod, krav på att män rakar sig, avstående från alkohol, droger, kaffe och te samt att inte ha sex utanför äktenskapet.
  24. Dylik rätt förekom oftast som undantag, villkorat vid avstående av äganderätten till hemman, men även frälseränta och vissa andra onera realia är att anse som avkomsträtter.
  25. Leo slöt då med kejsar Henrik III en överenskommelse, varigenom han, helt avstående från vissa rättigheter i Tyskland, fick sig tillförsäkrade Benevento och andra besittningar i Italien.
  26. Dessutom finns en mängd andra detaljer om " evig fred" mellan rikena, frånträdande av allianser riktade mot det andra landet, avstående från svenska krav på Delmenhorst och Ditmarsken etc.
  27. Utan formlig skilsmässa vände sig både präster och lekmän bort från kyrkans livsformer, hellre avstående från nattvarden än delta i den tillsammans med namnkristna och samlande sig i konventiklar.
  28. Men sedan fortsatte HIF att dominera och avståendet till hemmalaget var i princip aldrig mindre än 10 mål.
  29. Framför allt anses avståendet av sanktioner vara en eftergift till Tyskland, vars relationer till USA försämrades under Donald Trumps presidentstyre.
  30. Det namnges efter avståendet från en viss ton till en annan viss ton uppåt eller nedåt ; kvartintervall är avståendet från ton ett till ton fyra (uppåt/nedåt), kvintintervall är avståndet från ton ett till ton fem (uppåt/nedåt).
  31. Föreningen skall bidra till att minska avståendet mellan biometriindustrin och dess slutanvändare samt verka för att främja tillkomst och nyttjande av internationella standarder.
  32. " Efter att denna konvention beträffande avståendet från andras ägodelar har accepterats, och var och en har förvärvat en stabilitet i sitt ägande, uppkommer genast idéerna om rättvisa och orättvisa, liksom idéerna om egendom, rätt, och förpliktelse.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avstående?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ ett avstående avståendet
genitiv ett avståendes avståendets
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2