/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avstavning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avstavning

avstavning i sammansättningar

avstavning är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet avstavning?

  1. Delvis automatisk avstavning förekommer bland annat i ordbehandlingsprogram.
  2. Praxis och regelverk för hur avstavning bör utföras skiljer sig åt mellan olika språk.
  3. Manuell avstavning görs med tangenten för vanligt minustecken, eller med så kallat mjukt bindestreck.
  4. Krävs ingen avstavning alls kommer inte dessa tecken att synas i det färdiga dokumentet.
  5. I tabellen ovan är 20 det vanliga blanksteget och A0 är icke-radbrytande (" hårt") blanksteg, no-break-space, medan AD är mjukt bindestreck, soft-hyphen, (rekommenderad plats för avstavning, visas inte om ingen avstavning sker).
  6. Detta var ett omständligt tillvägagångssätt, och det ställde till problem vid stavningskontroll, automatisk avstavning och textsökning.
  7. Projektets tidiga resultat, datorprogram som behandlade böjning och avstavning av finska ordstammar, väckte direkt kommersiella intressen.
  8. Skrivregler behandlar vanligen exempelvis sådant som stavning, grammatik, versalisering, avstavning, särskrivning, förkortningar och skiljetecken, samt ibland även typografi.
  9. Bindestreck (khmer: សហសញ្ញា sâhâ sânhnha) används ungefär som på svenska: för avstavning och mellan tal för att beteckna intervall och datum.
  10. Sedan finns tre digrafer som kan separeras åt (exempelvis vid avstavning: rr(guerra), ss(comissió) och ix(mellan vokaler, som i caixa).
  11. Ortografi, (även rättskrivning) till grekiska orthos ' rät, rätt' och graphein ' skriva', handlar om stavning, interpunktion, bruket av versaler och gemener, avstavning och särskrivning.
  12. Total-fit-algoritmen ser i stället på stycket som helhet, och ger poäng (demerits) för oönskade effekter såsom avstavning och onormalt avstånd mellan orden.
  13. Då texten är vänster-eller högerställd kan en viss textrad bli betydligt kortare än spaltbredden beroende på de individuella ordens längd och om avstavning används.
  14. Vertikalstrecket används i ordböcker och ordlistor för att åtskilja grunddelen av ett ord från dess övriga, olika ändelser, eller för att ange var avstavning ska ske.
  15. Bindestreck, avstavningstecken eller divis (‐) är ett skrivtecken som vanligen används för att beteckna en sammansättning av två ord (till exempel svensk-dansk) eller vid sidmarginal då avstavning behövs.
  16. Därvid kan i sådana fall en norrönisering av " Greifswald" vara det troliga alternativet, enligt en avstavning av typen " Gripsvolder", vilket sedermera kan ha fått kortformen " Svolder" i den isländska litteraruren.
  17. Om radlängden överstiger satsbredden införs i moderna ordbehandlingsprogram och Desktop publishing-program avstavning (om denna funktion är aktiverad) eller automatiskt radslut, så att texraden blir mindre och därmed ryms inom satsytan.
  18. Däremot måste användaren vara medveten om att avstavning i ordbehandlingsprogram alltid måste kompletteras med manuell kontroll – datorprogram har svårt att skilja mellan betydelsen i till exempel maj-stång och majs-tång.
  19. Ordledsprincipen och information om ordled infördes i Nationalencyklopedins ordbok (NEO, 1995) och i tolfte upplagan av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (SAOL, 1998), i vars förord ordledsprincipen rekommenderas som modell för avstavning.
  20. För att undvika att texten blir " gluggig", d.v.s. avståndet mellan orden i raderna blir ovanligt stort eller utsträckt och stör därmed läsprocessen, brukas främst avstavning, men också andra typografiska tillvägagångssätt såsom knipning eller spärrning.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avstavning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en avstavning avstavningen avstavningar avstavningarna
genitiv en avstavnings avstavningens avstavningars avstavningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2