<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till avsugning

Vad betyder avsugning?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet avsugning?

 1. Zappar snart till TV3 där trisslottsreklam anspelar på dammsugarförsäljare, avsugning etc, allt detta inom loppet av fem minuter, på bästa sändningstid, fredag kväll.

  Porträtt, bilder från en Japanvistelse, en smältande bländande transparent snögubbe, en avsugning liksom skymtad i ögonvrån, en svanhals.

  Om en avsugning av maken varje morgon, något som Anka förespråkar, kan kapa jämställdhetsdebatten, har vi inte kommit särskilt långt i vår samhällsutveckling.

  Och det som andra skulle skämmas över – att hon en gång i tiden gav en förläggare en avsugning i utbyte mot sitt första kontrakt – viftar hon stolt med.

  -En avsugning kostar 700, en avrunkning 400.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lydia

  Latinskt namn som betyder kvinna från Lydien. Lydien är ett område i Mindre Asien.

  Besläktade namn: Lidia

  Hur böjs avsugning?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen avsugningavsugningenavsugningaravsugningarna
  genitiven avsugningsavsugningensavsugningarsavsugningarnas