/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avsvärja

Hur upplevde du uppläsningen av avsvärja?

eller

Vad betyder avsvärja?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avsvärja

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet avsvärja?

  1. De vill pressa Hamas, som har Israels utplåning på sitt program, att avsvärja sig våldet och erkänna den judiska staten.
  2. Förordningen kallades Emigrationspatent och deklarerade att alla protestanter skulle avsvärja sig sin icke-katolska tro eller bli bannlysta.
  3. År 1633 ställdes han inför inkvisitionens domstol, där han blev tvungen att avsvärja sig allt rörande den så kallade ” felaktiga läran ”.
  4. Pankratius var en kristen yngling som av de romerska myndigheterna uppmanades att avsvärja sig sin tro och offra till de romerska gudarna.
  5. Denne förde honom nattetid till en församling av djävlar, vilkas överste lät Theofrastos avsvärja Kristus och Jungfru Maria samt sälja sin själ.
  6. Han tvingade 1633 Galileo Galilei att avsvärja sig sina ” villfarelser ” och 1642 fördömde han genom bullan In eminenti Cornelius Jansens bok Augustinus.
  7. Han har flytt till vetenskapen för att finna skydd mot Wagner och konsten, som gäckat hans förhoppningar, och söker avsvärja alla kära illusioner.
  8. Domstolen erbjöd amnesti om de åtalade accepterade vissa villkor, inklusive att avsvärja sig fortsatt motståndsverksamhet och att acceptera polisövervakning, men de avvisade detta erbjudande.
  9. 1673 antogs en testakt som krävde att alla som innehade ämbeten skulle svära en ed och avsvärja transsubstantiationsläran och ta nattvarden i Church of England.
  10. Obilić var dock fast besluten att avsvärja sig de falska anklagelserna från Branković och visa sin trohet till furst Lazar och beslöt därför att mörda sultanen.
  11. Protestanter och även en del katoliker förfärades över grymheten att fördriva dem mitt i vintern, och modet de hade visat genom att inte avsvärja sig sin tro.
  12. Föräldrarna kunde inte betala de summor som begärdes, men separatisterna gav de fångna en möjlighet att överleva genom att avsvärja sig sin kristna tro, vilket de vägrade.
  13. Dopet inleddes inom den östliga delen av kyrkan med att den (vanligen vuxne) dopkandidaten fick avsvärja sig djävulen (abrenuntiation) och bekänna sin tro, varefter han smordes med olja.
  14. Fader Vicente Valverde hade tidigare förklarat den kristna läran och Atahualpa hade visat stor skarpsinnighet i att uppfatta den nya läran, men han hade inte blivit övertygad och ville heller inte avsvärja sig sina fäders tro.
  15. I samband med att Dansk Folkeparti år 2008 lade fram ett förslag om att muslimer måste avsvärja sig vissa delar av koranen för att kunna bli danska medborgare offentliggjordes " ett brev mot främlingsfientligheten" som motsatte sig detta.
  16. På grund av sin frispråkighet fick Galileo den katolska kyrkans inkvisition på sig, tvingades avsvärja sig sin övertygelse, och levde sedan resten av sitt liv i husarrest där han gjorde mekaniska experiment som hjälpte Isaac Newton att senare formulera den Newtonska mekaniken.
  17. Vatikanens hemliga arkivs hemsida gör en sammanställning av rättsprocesser mot Bruno i Rom och hävdar: " I samma rum som Giordano Bruno förhördes, av samma viktiga skäl beträffande förhållandet mellan vetenskap och tro, vid den nya astronomins gryning och vid den aristoteliska filosofins nedgång, sexton år senare, väckte kardinal Bellarmino åtal mot Galileo Galilei, som också stod inför en berömd inkvisitionsrättegång vilken, till hans lycka, slutade med ett enkelt avsvärjande".

avsvärja i ordbok från 1870

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Virginia
  Latinskt namn som betyder jungfru.

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2