<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till godtagbar

Vad betyder godtagbar?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet godtagbar?

 1. Med riktåldern får alla veta vid vilken ålder de kan sluta jobba och få en godtagbar pension.

  Vi vill därför öka kraven på den som bedriver snabblåneverksamhet och öka sanktionsmöjligheterna mot de företag som inte håller en godtagbar nivå.

  Fenylbutazon är en antiinflammatorisk substans som inte får användas till livsmedelsproducerande djur då inga gränsvärden för godtagbar nivå är satta.

  Bara några få kommuner har de personella och maskinella förutsättningarna så att man på ett rationellt och säkert sätt kan kvalitetssäkra en godtagbar standard.

  Lite större förståelse för feministiska ståndpunkter än vad som är bruklig bland manliga fackledare räcker dock knappast för att göra Löfven till godtagbar statsministerkandidat ur grön synvinkel.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malte

  Danskt namn med oviss betydelse.

  Hur böjs godtagbar?

  adjektiv
  positiven godtagbar
  ett godtagbart
  den|det|de godtagbara