Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder avvittra

Vad betyder avvittra?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet avvittra?

 1. Resten skulle avvittras som kronans egendom, och därefter skulle kronan kunna göra skog tillgänglig för bruken som rekognitionsskog.

  Resten av skogen inom det avvittrade området tillhörde kronan.

  Det avvittrade området sträckte sig från Bastuforsen nedströms byn, längs älven, till Mårdseleholmarna uppströms.

  Södra Sorsele revir var ett skogsförvaltningsområde inom Umeå överjägmästardistrikt, som omfattade av Sorsele socken, Västerbottens län, avvittrade områden söder om Vindelälven samt oavvittrade marker till Juktåns och Olsbäckens vattendrag.

  Norra Sorsele revir var ett skogsförvaltningsområde inom Skellefteå överjägmästardistrikt och Västerbottens län, som omfattade av Sorsele socken de avvittrade områdena norr om Vindelälven liksom de oavvittrade markerna till Storvindeln och Vindelälvens övre lopp.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för avvittra

 1. avvittra, jur. o. kamer., 1549, till av i betydelse 'från' o. fornsvenska vitra, kungöra, bildat av adjektiv viter, klok (se vitter). Egentligen: kungöra vad som bör avskiljas; sedan: vederbörligen avskilja.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Vega

  Latinsk variant av det arabiska namnet al-Waki, som är namnet på en stjärna i Lyrans stjärnbild.

  Hur böjs avvittra?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt avvittraatt avvittras
  nutidavvittraravvittras
  dåtidavvittradeavvittrades
  supinumhar|hade avvittrathar|hade avvittrats
  imperativavvittra
  particip
  presensavvittrande
  perfekten avvittrad
  ett avvittrat
  den|det|de avvittrade