Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till tirad

Visar resultat för tirad, menade du tira?

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder tirad?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet tirad?

 1. Första semesterveckan på slätten i Skåne kokade jag förr alltid över när expediten på Apoteket slog sig i slang med Greta och lyssnade på en tirad om Gretas barnbarn i Hässleholm som nyss varit lite krassliga.

  Efter domen brast Mandla Mandela ut i en tirad av anklagelser mot sina släktingar på en presskonferens som sändes av nationell tv.

  Med nästan lika många rökare som snusare i Sverige torde de som skriver under denna tirad mot regeringen och demokratiskt fattade beslut fokusera sin energi på att minska tobakens skadeverkningar i det svenska samhället och därmed se snusets relativa fördelar.

  När Taleb är färdig med sin tirad mot skolekonomerna får kungen ett signerat exemplar av The Black Swan.

  Denna grevinnans tirad upprepades varje gång Stina besökte henne.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för tirad

 1. tirad, Stockh. Posten 1792, från franska tirade, vidtyftig o. långrandig harang, ordsvall med mera, av italienska tirata, egentligen: dragning, sträcka, till tirare, draga (franska tirer); av ovisst ursprung; jämför följande o. retirera.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Amalia

  Latinsk variant av gotiska namn som börjar med Amal-: verksam.

  Amelie

  Fransk variant av det latinska namnet Amalia, som är en variant av gotiska namn som börjar med Amal-: verksam.

  Besläktade namn: Amalie, Amelia, Emelia, Emelie

  Hur böjs tirad?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen tiradtiradentiradertiraderna
  genitiven tiradstiradenstiraderstiradernas