Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet bålverk?

 1. Uppfattningen passar dessutom in i en större bild av de brittiska öarna som ett ständigt bålverk mot kontinentens periodiskt återkommande tyranner.

  Idag måste en kandidat ha fått minst åtta procent av partiets röster i en valkrets för att personvalet ska träda i kraft; den tröskeln verkar kanske inte så hög men är i verkligheten ett effektivt bålverk mot folkviljan.

  Ett orubbligt bålverk mot andra tänkesätt än socialdemokratins och det gamla folkhemmets.

  Hon beskrevs som ett bålverk som skulle skydda det mexikanska paradiset från alla kätterska fiender och bevara dess doktrinära renhet intakt.

  Vad som framkommer vid en bred historisk analys är att de mänskliga rättigheterna främst haft som funktion att vara ett bålverk mot totalitära krafter.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

bålverk i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för bålverk

 1. bålverk, fornsvenska bol- eller bulværk, liksom danska bol-, bulverk från medellågtyska boleverk = nyhögtyska bollwerk, varav engelska bulwark o. franska boulevard (se bulevard), väl till medellågtyska bole, planka (se bål 1), o. verk; i medelhögtyska dock 'kastmaskin', till medelhögtyska boln, kasta?

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Hemming

  Fornnordiskt namn som sannolikt är bildat av det isländska ordet hamr: gestalt eller skepnad.

  Henning

  Forntyskt namn med den eventuella betydelsen fredsstiftare.

  Besläktade namn: Helma, Helmina, Hilma, Mina, Minna, Minnie, Helmi

  Mest sökta

   Hur böjs bålverk?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett bålverkbålverketbålverkbålverken
   genitivett bålverksbålverketsbålverksbålverkens