<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till backanal

Vad betyder backanal?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet backanal?

 1. Den som har guran nere på höften liknar en nonchalant rockgud som ramlat ner till oss dödliga efter en backanal på Olympen.

  Andra delen med sin livslustiga fårklippningsfest är en subtilt knäpp backanal där hela ensemblen festar i den trånga herdebostaden.

  Och som ett led i SVT: s tvåårsavtal med Kungliga operan kan tittarna i kväll se honom uppträda live i den uppdaterade versionen av Jacques Offenbachs musikaliska berättelse om backanal och bondfångeri i Paris under en pågående världsutställning.

  Han byggde ut scenen i Venusberget, som han aldrig hade varit helt nöjd med, och lade till en balettartad backanal som växte fram direkt ur ouvertyren.

  Han väckte uppseende 1870 med Alexander den stores förtroende för sin läkare Filippos och ännu mera 1871 med Kristus och synderskan, som framställer en backanal och är målad med livlig fantasi och med slöseri av koloristiska effekter.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för backanal

 1. backanal, jämför franska bacchanale och så vidare, till latin bacchānālia plural, fest till vinguden Backus' ära (för övrigt en egendomlig bildning; väl analogiskt efter saturnālia, neptūnālia och så vidare, se Niedermann Zfvergl. Sprachf. 45: 349 f.).
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malena

  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Malin

  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Besläktade namn: Malene

  Hur böjs backanal?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen backanalbackanalenbackanalerbackanalerna
  genitiven backanalsbackanalensbackanalersbackanalernas