Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder baka?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet baka?

 1. Och den som inte orkar stoppa sin egen korv eller baka sina egna muffins uppmanas att bege sig till närmaste mack för att enkelt och smidigt köpa den färdiga versionen.

  Fira hennes födelsedag med att baka en egen prinsesstårta.

  Många som stannade på landsbygden hade knappt mjöl att baka bröd med.

  När leverantörerna sade upp sina kontrakt för att de inte ville associeras med företaget kom en vän och tidigare kollegas bror att börja baka vetebullar på löpande band.

  För att värja sig mot insikten att hon inte längre förmår baka säger hon att alltsammans är löjligt och går till sitt rum.

  Vem orkar baka Oscar II:s flerbottnade tårta eller fritera mäktiga pösmunkar i smör?

  En indirekt följd av detta var att traditionen att baka kakor började breda ut sig även i fattigare familjer och att karies utvecklades till en folksjukdom.

  Mikael Ingeltuns tips till den som vill baka egna cupcakes är enkelt: Våga experimentera.

  Den som har möjligheten att prioritera sina barn före arbete och resor och som har möjlighet att själv vara hemma och baka muffins och pannkaka med sina barn är lyckligt lottad.

  Den ambitiösa kan så klart baka sockerkaka och göra egen glass.

 2. Låt sedan hela kakan baka i ugn på 200 grader i 30 minuter.

  Pensla frallorna och ställ dem på en plåt i ugnen där de får baka i ca 25 minuter.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för baka

 1. baka, fornsvenska baka, baka, uppvärma. = fornisländska o. fornnorska baka, danska bage, anglosaxiska bacan (engelska bake), fornhögtyska bahhan; jämför det på annat sätt (sannolikt genom assimilation av kn > kk, av urindoeuropeiska *bhogn-) bildade fornsaxiska bakkan, fornhögtyska bacchan (nyhögtyska backen); i avljudsförh. till forngrekiska phṓgein, rosta, steka.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs baka?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt bakaatt bakas
   nutidbakarbakas
   dåtidbakadebakades
   supinumhar|hade bakathar|hade bakats
   imperativbaka
   particip
   presensbakande
   perfekten bakad
   ett bakat
   den|det|de bakade