/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till balsamera

Hur upplevde du uppläsningen av balsamera?

eller

Vad betyder balsamera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till balsamera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet balsamera?

  1. Gruppen fick också inblick i vilka tekniker som användes för att balsamera organ.
  2. Josef använde pengarna till att balsamera sin fader Jakob.
  3. Mot Lenins uttryckliga vilja lät hans efterträdare Josef Stalin balsamera hans lik och skapa en helgonliknande kult kring den sovjetiska statens grundare.
  4. Under antiken nyttjades den som tuggummi och för att balsamera mumier.
  5. Motivet för att balsamera de döda uppges främst vara hygieniska skäl eftersom det kan gå lång tid mellan dödsfallet och begravningen.
  6. Egyptiska och babyloniska balsameringsexperter påbörjade arbetet med att balsamera den döde kungen.
  7. Guden Ra lät Anubis och Thot balsamera kroppen och på så sätt skapade de den första mumien.
  8. Han begravdes i en enkel grav i kryptan i Peterskyrkan och förbjöd läkare att balsamera hans kvarlevor.
  9. En behållare med konserveringsmedlet formalin, som bland annat som används för att balsamera avlidna, har läckt ut på den kliniska patologen i Umeå.
  10. Landstinget stödjer sig på en bestämmelse i obduktionslagen som säger att man får balsamera kropparna av sanitära skäl utan att tillfråga de anhöriga.
  11. I Stockholm har det nästintill blivit praxis att balsamera de avlidnas kroppar efter tio dagar, medan det i resten av landet är väldigt ovanligt.
  12. Hon efterlämnar fyra döttrar och i sin förtvivlan låter greven balsamera hustrun och placerar henne i sitt hem, Mariedals slott.
  13. I det forntida Egypten användes bitumen för att balsamera mumier och ordet mumie kommer från det arabiska ordet mūmiyyah som betyder just bitumen.
  14. Den första frågan är ofta ” hur länge går det att vänta? ”, berättar Ulf Lernéus som ifrågasätter det etiskt försvarbara i att balsamera och kylförvara sina anhöriga i upp till en månad.
  15. Medan Valerie hjälper Suzette att balsamera Adrians kropp, får hon reda på att Suzette och Adrian hade en affär och att Lucy egentligen är hans dotter och därmed Henrys halvsyster, och att det är därför hon inte blev bortlovad till Henry.
  16. Liket uppges inte heller behöva balsameras.
  17. Det är hett och den skadade kroppen måste balsameras.
  18. Ofta måste kropparna också balsameras med kemikalier för att stoppa den biologiska nedbrytningen.
  19. I Stockholm balsameras cirka hälften av alla avlidna, av sanitära skäl och utan att anhöriga tillfrågas.
  20. I Stockholmsområdet är köerna till begravning så långa att två av tre kroppar måste balsameras för att klara förvaringen.
  21. Det är högst osannolikt att Hugo Chávez kvarlevor kommer att kunna balsameras och bevaras för en längre tid, som tidigare sagts.
  22. Hugo Chávez kropp ska balsameras och läggas i en glaskista som ställs ut på ett museum, meddelar Venezuelas vice president Nicolas Maduro.
  23. Nu ska han balsameras och för evigt bevaras för eftervärlden – på samma sätt som Lenin, Stalin, Ho Chi Minh och Kim Il Sung.
  24. 10.000 kroppar om året balsameras i Stockholmsområdet och då används mycket formaldehyd vilket inte är bra för miljön eller för den som hanterar den.
  25. En obduktionstekniker kan rekommendera att ingreppet görs, men normalt sett är det de anhöriga i samråd med begravningsbyrån som bestämmer ifall en kropp ska balsameras.
  26. -I obduktionslagen står det kroppen får balsameras av sanitära skäl och vi anser att det blir en sanitär angelägenhet efter tio dagar, säger Birgitta Rosengren, ansvarig för frågan inom landstinget, till TT.
  27. I Sverige balsameras en död kropp när man vill skjuta upp förruttnelseprocessen och när man ska transportera kroppen utomlands, men också när man önskar göra den avlidna fin för visning.
  28. Kroppen efter en avliden får balsameras om det av sanitära skäl är nödvändigt för att kroppen skall kunna bevaras till dess kremering eller gravsättning sker eller om den skall tas i anspråk för anatomisk dissektion.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs balsamera?

verb
aktiv passiv
grundform att balsamera att balsameras
nutid balsamerar balsameras
dåtid balsamerade balsamerades
supinum har|hade balsamerat har|hade balsamerats
imperativ balsamera
particip
presens balsamerande
perfekt en balsamerad
ett balsamerat
den|det|de balsamerade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2