Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder grunda?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till grunda

Uttryck som innehåller grunda

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet grunda?

 1. När man ska måla en vägg vit gäller det att grunda väl.

 2. Tillsammans med mediagruppen SMG ska Twitter grunda ett virtuellt labb för att undersöka hur människor twittrar när de tittar på tv.

  Och trots att några av de skickligaste politiska reportrarna lämnade skutan för att grunda sajten Politico har Washington Post en fortsatt stark bevakning av huvudstadens viktigaste industri.

  Det var knappast ett dokument att grunda ett parti på men uttryckte en tidsstämning som inte fanns för tio eller tjugo år sedan.

  Det första han gjorde inom S vara att grunda en förening mot antisemitism och rasism.

  Hitler beslutar att grunda en ny politisk rörelse för att skapa ordning i Tyskland igen.

 3. Påståendet att Skatteverket har agerat lagstridigt synes när det gäller de fallen där det går att grunda sig på det förhållandet att Skatteverket förlorade processerna.

  Men diskussionen måste grunda sig på fakta och inte felaktigheter.

  För att hejda denna tendens och utveckla en mer robust verksamhet i nordöstra Göteborg har framsynta chefer jobbat med att öka inflytandet för vanliga poliser och grunda den lokala verksamheten i praktiska fältkunskaper.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för grunda

 1. grunda, tänka, fundera = fornsvenska, fornisländska o. fornnorska = danska grunde; jämför fornsvenska grund m., tanke, uppsåt, fornisländska o. fornnorska grund(r), noggrant övervägande; väl besläktat med fornsvenska grun, fornisländska o. fornnorska grunr m., misstanke, fornisländska o. fornnorska, norska gruna, ana, misstänka, i norska även: tänka, fundera (jämför äldre nysvenska grunka under glunka), ett ord av ovisst ursprung; enligt somliga besläktat med forngrekiska phrḗn, sinne, själ och dylikt, mellangärde (om av urindoeuropeiska *gᵘ̯hr-), jämför till betydelse under -lunda. — Ordets spridning, även i dialekt, talar mot antagande av lån från medellågtyska grunden, uttänka (till grund l, 2; egentligen: komma till grunden).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Alf

  Nordiskt namn som syftar på naturväsendet alf. Eventuellt även en variant av det tyska namnet Adolf som betyder ädel varg.

  Alvar

  Nordiskt namn som består av betydelseelementen alf och krigare.

  Besläktade namn: Alve

  Mest sökta

   Hur böjs grunda?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt grundaatt grundas
   nutidgrundargrundas
   dåtidgrundadegrundades
   supinumhar|hade grundathar|hade grundats
   imperativgrunda
   particip
   presensgrundande
   perfekten grundad
   ett grundat
   den|det|de grundade