Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder batong?

Hur uttalas batong?

 1. [-ång]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet batong?

 1. Den film som DN publicerade på nätet i fredags och som visar hur en polis slår en man med batong har väckt starka reaktioner.

  När han istället står kvar riktar polisen flera slag mot honom med sin batong samtidigt som polishunden skäller och springer runt mannen.

  Enligt modern slutade ett visst meningsutbyte mellan henne och vårdpersonalen med att vakten pucklade på den försvarslöse sonen med sin batong och satte på honom handfängsel.

  Om slaget kom från en batong har han i nuläget inga uppgifter om.

  Två hårda slag i huvudet med en batong och Uladzimir Njakljajeu var övertygad om att det var hans sista stund i livet.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för batong

 1. batong, från franska bâton, av äldre franska bastun, liksom italienska bastone möjligen till ett vulgärlatin *bastare, slå, för övrigt på ett eller annat sätt samhörigt med senlat, bastum eller bastus, stav, käpp (jämför senast Zauner WuS 6: 191), möjligen besläktat med battuere, slå (se batalj); jämför bastonad. — Om polisbatonger (direkt från engelska baton) först i ett kungl, bref av 1850.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Konstantin

  Latinskt namn med betydelsen ståndaktig.

  Conny

  Engelskt smeknamn av det latinska namnet Konstantin: ståndaktig.

  Besläktade namn: Connie, Constance, Konstantia

  Mest sökta

   Hur böjs batong?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen batongbatongenbatongerbatongerna
   genitiven batongsbatongensbatongersbatongernas