/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder bayrare?

  1. bajrare person från Bayern i Tyskland || -n;
   pl. =, best. pl. -arna

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bayrare

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet bayrare?

  1. Frågar du en bayrare om vägen till stortorget kommer han att förklara vägen dit i förhållande till de olika bryggeriernas läge.
  2. En bayrare är fortfarande en bayrare och en rhenländare en rhenländare.
  3. Slottet förstördes 1813 då österrikare och bayrare krigade mot Napoleon.
  4. Med den frankiska erövringen kom de första tyskspråkiga nybyggarna (bayrare och franker) till Karantanien.
  5. Gumppenberg var till börden bayrare, och skrev komedier, historiska skådespel, diktsamlingar, essayer och avhandlingar.
  6. bayrare har berättat vitsar om Fünsing ; i Östeuropa berättar man vitsar om invånarna i Chełm.
  7. Ungrarnas intrång i Nedre Pannonien samt inflyttningen av bayrare, sveber och franker i Övre Pannonien (Rakoška eller Östra regionen, dvs.
  8. Partiledaren Anton Drexler var som många andra bayrare och tyskar vid denna tid revanschlysten efter Tysklands förlust i första världskriget och den påföljande Versaillesfreden och möjligen var han även antisemit.
  9. Av påven Stefan den andre fick han titeln ‘ ’ Patricius Romanorum. ’ ’ Segerrika krig mot akvitaner, alemanner, bayrare och sachsare befäste Pippins ställning och då Karloman 747 antog munkkåpan, styrde han nu över sin fars hela " rike".
  10. Bayern blev ett kungadöme, och Napoleon tog som tack för besväret år 1812 med sig många bayrare under den ryska kampanjen av vilka 30 000 man dog på slagfältet i slaget vid Austerlitz i kamp mot österrikare och ryssar.
  11. Även andra folk än langobarderna fick känna på Pippins styrka: araberna förlorade 759 sina sista besittningar norr om Pyrenéerna, sachsare och bayrare tuktades, den orolige hertig Waifar av Akvitanien förlorade till sist, efter ett nioårigt krig, land och liv år (768).
  12. Bayern blev ett kungadöme, och Napoleon tog som tack för besväret år 1812 med sig många bayrare under den ryska kampanjen av vilka 30 000 man vilka dog på slagfältet i slaget vid Austerlitz i kamp mot österrikare och ryssar.
  13. Som bryggmästare anställdes bayraren Johan Bauer som var en gammal bryggarkollega till Dölling och även hans svåger.
  14. Samtidigt som delstaten Bayerns regeringschef Edmund Stoiber och förbundsregeringens ekonomiminister, bayraren Michael Glos, besökte Bad Reichenhall på tisdagsförmiddagen, ställdes allt fler frågor om vem som bär ansvaret för katastrofen.
  15. När Pilsner Urquell 1842 skapades av bayraren Josef Groll var det i någon mening banbrytande, då det mesta öl som bryggdes vid den tiden, åtminstone i regionen, var mörkt och grumligt, medan pilsner är ljust och klart i färgen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bayrare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bayrare bayraren bayrare bayrarna
genitiv en bayrares bayrarens bayrares bayrarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2