/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till befintlighet

Hur upplevde du uppläsningen av befintlighet?

eller

Vad betyder befintlighet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till befintlighet

befintlighet i sammansättningar

befintlighet är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet befintlighet?

  1. Situationen präglas av hög befintlighet och låg angelägenhet.
  2. Prövande inledning Företagssamarbetets prövande inledning karaktäriseras av låg befintlighet och låg angelägenhet.
  3. Längst bort från den prövande inledningen finns det Kommersiella förverkligandet som präglas av hög befintlighet och hög angelägenhet.
  4. Fördjupande investeringar Företagssamarbetets fördjupande investeringar karaktäriseras av låg befintlighet men hög angelägenhet.
  5. Företagssamarbetets dimensioner Dimensionerna är ett uttryck för angelägenhet och befintlighet och beskriver variationen hos företagssamarbetets egenskaper.
  6. Ändå kan dom leva hela liv övertygade om helvetets och paradisets befintlighet och känna lycka!
  7. Uttryck för befintlighet och förflyttning i dövas skrivna svenska.
  8. Han tillägger att ångestens befintlighet låter denna kastadhet bli synlig på ett maximalt inträngande sätt.
  9. Rätt är att frågeordet var anger befintlighet och vart anger riktning.
  10. När det är befintlighet (läge) är det dativ.
  11. Presentering är vanligt vid verb som anger existens, befintlighet och förflyttning.
  12. Detta gäller bland annat många prepositoner som anger befintlighet av olika slag.
  13. Efter de vanliga prepositionerna в (i) och на (på) anger lokativ befintlighet och ackusativ riktning.
  14. Men det finns också en tredje aspekt av Tillvarons befintlighet, nämligen att hon är ” stämd ”.
  15. Existens (lexikaliskt: Tillvaro, verklighet, befintlighet, liv ; bestånd, fortvaro ; uppehälle, utkomst, vara), den viktigaste kategorin (ung.
  16. Under sommaren 1720 förbättrades skansen, och tack vare densammas befintlighet seglade ryssarna på våren 1721 förbi Gävlebukten.
  17. Exempel: omsorgen (Sorge), befintlighet, förståelse, skuld, vara-till-döden, och, som en underliggande existential, finns tiden – tidslighet.
  18. I och på är två av de prepositioner som på svenska används för att uttrycka befintlighet i rummet.
  19. De som fortfarande kan sin jämtska böjer dock ortnamnet beroende på om det står i ackusativ (riktning) eller dativ (befintlighet).
  20. Verbet ter används också i betydelsen befintlighet, som i tem muito peixe no mar (" det finns mycket fisk i havet").
  21. Ackusativ används i tidsadverbial som anger tidsutdräkt (hur länge), samt efter många prepositioner, bl.a. för att ange riktning (till skillnad från befintlighet).
  22. Dativ är i stort sett ackusativets motsats eftersom dativ först och främst anger befintlighet och deklinationsformerna för detta kasus är fler än ackusativet.
  23. De flesta prepositionerna kan delas in i tre grupper där de styr dativ, ackusativ eller antingen dativ och ackusativ beroende på befintlighet respektive rörelse.
  24. Utöver " befintlighet på" kan kasus adessiv i finska även användas i andra betydelser, som ägare, instrument (liknar därvid instrumentalis i andra språk), tidsangivelser och sätt.
  25. Utöver " befintlighet i" kan kasus inessiv i finska även användas i betydelsen direkt beröring, den tid inom vilket något sker, eller ämnet av vilket något är betäckt o dyl.
  26. I konkreta sammanhang vid riktning och befintlighet är det obligatoriskt med en sammansatt preposition och satserna kan inte formuleras utan nyanseringen i prepositionens förled som i mass ligg uppi saindjin ’ katten ligger (uppe) i sängen ’, där det är ogrammatiskt med endast den enkla prepositionen i. Sammansättningsbenägenheten är olika stark hos olika prepositioner.
  27. En shakti personifierar den energi som skapar världsalltet, medan den manliga gudomen personifierar befintligheten i existensen.
  28. Däremot erkände han befintligheten av senare tillsatser och vanställningar i N.T:s text och gjorde till sin livsuppgift att bortrensa dessa.
  29. Notera att det är befintligheten av möjligheten till kompensation som krävs, inte att den verkligen utgår, för att åtgärden ska definieras som potentiell paretosanktionerad.
  30. Mönstring var i äldre tid en förrättning, varigenom en särskilt förordnad mönsterherre kontrollerade befintligheten vid truppförbanden av personal, hästar, materiel med mera, såsom generalmönstring eller brödmönstring, eller godkände och kasserade manskap och hästar, approbations-och kassationsmönstring.
  31. Klimatische Zonen während der Jura-und Kreideperiode (1883) och Die geographische Verbreitung der Juraformation (1885) var banbrytande för den paleogeografiska behandlingen av de sedimentära bildningarnas förekomst och utbredning, i det att de påvisade befintligheten av klimatiska zoner inom de två nämnda formationerna.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs befintlighet?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en befintlighet befintligheten
genitiv en befintlighets befintlighetens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-02

 • Rosa
  Latinskt namn med betydelsen ros.
 • Rosita
  Spansk diminutivform av det latinska namnet Rosa: liten ros.
 • Besläktade namn: Rosalie, Rosi, Rosie, Rosina, Rosine

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2