/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till berikning

Vad betyder berikning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till berikning

berikning i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet berikning?

  1. Alfakaroten används inte i tillskott eller vid berikning och därför kommer det vi har i våra kroppar enbart från frukter och framför allt grönsaker som vi ätit.
  2. Forskning har visat att simning har ett stort värde för minken som en berikning av miljön.
  3. Vi måste också erkänna att livet efter en legal abort för flertalet kvinnor bjudit eljest ouppnåeliga möjligheter till berikning på olika plan.
  4. För att minska risken för gastrointestinala problem påbörjar vi inte berikning förrän det enterala näringsintaget inte längre kan ökas genom ökning av bröstmjölksvolymen.
  5. Som GP tidigare berättat har Livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer och nu övervägs att införa berikning av fler matvaror.
  6. Det är därför bara att önska lycka till med denna berikning av vår svenska religiösa gemenskap!
  7. En berikning med folsyra beräknas förbättra situationen.
  8. För att ta reda på om slopad berikning påverkar befolkningens järnstatus har livsmedelsverket startat flera undersökningar.
  9. – Det här är en typ av berikning för djuren.
  10. Man bör iallafall titta på berikning av något annat än mjölkprodukter.
  11. Att Livsmedelsverket nu vill ändra reglerna kring berikning av livsmedel ser Anki Sundin som något positivt.
  12. Även om Livsmedelsverket inte tittar på berikning av ytterligare produkter i den utredning som pågår just nu, nämner Åsa Brugård Konde att berikning av mjöl kan vara en väg att gå för att nå grupper man missar i dag.
  13. Jag förespråkar ett pedagogiskt ABC som står för acceleration, berikning och coachning och är avgörande för särskilt begåvade barn.
  14. I Sverige har berikning av mjöl utretts av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) under våren 2007.
  15. En sådan berikning hade dock samtidigt ökat risken för tvillinggraviditeter och uppkomsten av vissa former av cancer.
  16. Professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, som själv forskar kring D-vitamin och kalcium, är dock kritisk till en utökad berikning.
  17. – Det vi kan skrapa ihop från kosten är inte tillräckligt, även om berikning i till exempel mjölkprodukter nog varit en livlina, säger han.
  18. -Nivåerna är okej i dag, säger Håkan Melhus, som är en av de forskare som har ifrågasatt Livsmedelsverkets beslut om berikning av mjölkprodukterna till Dagens Nyheter.
  19. När människan i Europa blev bofast under stenåldern och började idka boskapsskötsel gjorde bristen på näringsämnen djurmjölk till en viktig berikning av kosten.
  20. Resultaten får stor betydelse för att bedöma hälsorisker från olika ämnen i maten, för framtida kostråd och för berikning av livsmedel, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
  21. Resultaten får stor betydelse för att bedöma hälsorisker från olika ämnen i maten, för framtida kostråd och för berikning av livsmedel ”, skriver Annica Sohlström, chef för verkets nutritionsavdelning, i ett pressmeddelande.
  22. Man skulle också kunna tänka sig berikning av andra matfetter än margarin, men även det är problematiskt då många köper importerad olja på dunk, som vi inte kan kontrollera berikningen av.
  23. Det arabiska ordet för litteratur, a ' dab, kommer från ett ord som betyder att" bjuda en eller flera till måltid ", och som underförstått innebär hövlighet, berikning och kultur.
  24. -Jag skulle vilja påstå att resultaten ger stöd för den berikning vi har av mejeriprodukter i dag, och för rekommendationen att äta fet fisk varje vecka, säger Göran Hallmans, professor och näringsforskare vid Umeå universitet.
  25. Därför planeras berikningen av vissa livsmedel att öka och gälla fler produkter.
  26. Men vi vill öka berikningen för att fler ska få tillräckligt med D-vitamin från maten.
  27. Men förslaget får kritik av forskare som menar att det saknas bevis för att berikningen gör nytta.
  28. Vitaminet skyddar mot den svåra fosterskadan ryggmärgsbråck och gravida rekommenderas därför att äta mycket av det, framhåller tillskyndarna av berikningen.
  29. Livsmedelsverket anser att svenskarna får i sig för lite D-vitamin via kosten och nu vill man öka berikningen av våra livsmedel.
  30. Visserligen kan folsyra förebygga fosterskadan ryggmärgsbråck, men det samlade vetenskapliga underlaget ger i dag inget entydigt stöd för att nyttan med berikningen överväger riskerna, enligt SBU.
  31. Rapporten beskriver berikningen av Vladimir Putin och hans vänner, inklusive de 26 palats och fem båtar som används av Putin och Medvedev.
  32. I anmälan till IVO beskrivs hur analyser av bröstmjölken under det senaste året allt oftare visat på bra proteininnehåll, och därför ska den extra berikningen av protein ha minskat.
  33. Man skulle också kunna tänka sig berikning av andra matfetter än margarin, men även det är problematiskt då många köper importerad olja på dunk, som vi inte kan kontrollera berikningen av.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs berikning?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en berikning berikningen
genitiv en beriknings berikningens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2