/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder beskuggning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till beskuggning

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet beskuggning?

  1. Befarar beskuggning De anser inte heller att kommunen presenterat någon godtagbar lösning på parkeringsproblemen utan att situationen kommer att förvärras eftersom en ombyggnad av Stortorget kommer att innebära färre antal parkeringsplatser.
  2. Vippans och bladens storlek varierar också, allt efter lokalens bördighet och beskuggning.
  3. Kantzon har väldigt stor betydelse för att få ner organiskt material i ån och för att ge beskuggning.
  4. I avverkningsanmälan har en skyddszon ritats in längs Mansån där bolaget angett att det ska sparas granar längs ån för att ge beskuggning.
  5. Det största hotet mot arten angavs vara att dess värdträd, silverpoppel, huggs ner eller konkurreras ut genom igenväxning och beskuggning av andra träd.
  6. Då den i vattnet nedsänkta korsandmaten ska blomma (vilket ytterst sällan förekommer och uppges försiggå i varmt vatten utan beskuggning), frambringar den särskilda flytindivider, som dock är så krökta att spetsen är nedböjd under vattenytan.
  7. Därför kommer vi då genomföra ytterligare restaureringar i vinter och lägga ut mer sten och plantera träd för att öka beskuggningen, säger Per Tholander, miljöhandläggare Solna stad.
  8. Eken är en " ljusväxt", och i längden förkvävs den av beskuggningen från bokarna, och sedan försvinner även den solälskande och färgprålande ekflorans övriga arter.
  9. – Det som diskuteras nu är om man klarar 40 decibel och om man klarar beskuggningen på 30 timmar om året, det är det som nämnden ska kontrollera efter den här domen, säger Mårten Persson.
  10. Laven är sårbar för förändringar i sin miljö, missgynnande åtgärder som kan hota dess bestånd på en växtplats är till exempel nedhuggning av träd, eftersom det minskar beskuggningen och ökar lavens utsatthet för solljus.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs beskuggning?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en beskuggning beskuggningen
genitiv en beskuggnings beskuggningens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2