/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till besticka

Hur upplevde du uppläsningen av besticka?

eller

Vad betyder besticka?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

besticka i ordbok från 1870

 • Betydelse: Genom penningar, skänker, löften, fagra ord eller artigheter och så vidare förleda till pligtöfverträdelse.
  Synonymer: muta

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet besticka?

  1. Den vinst han hade väntat sig av att besticka den amerikanske generalen Arnold, nämligen besittningen av West Point, Nordamerikas Gibraltar, slog fel, och han kunde inte hindra Cornwallis kapitulation vid Yorktown 1781.
  2. Trots de till synes bestickande uppgifterna har polisen valt att lägga ned ärendet, eftersom de anser att brott inte kanstyrkas.
  3. Även om inga pengar betalats och inget tyder på att Dalli var med och initierade pengaerbjudandet så är det bestickande nog för honom att han aldrig slog larm.
  4. Hans teknik är utomordentlig, mindre bestickande och klangskön än Sarasates, men ock mindre ensidig, samt lämpar sig förträffligt för både klassiska och moderna uppgifter.
  5. Såväl ouvertyrens subtila kammarmusikaliska klang som den stora finalen med dess praktfulla " förvandlingsmusik" -från död till liv -är bestickande exempel på tonsättarens mästerliga instrumentationskonst.
  6. I högre grad originell än vad åtskilliga velat göra honom, hade Proudhon sin förnämsta styrka i den glänsande framställningskonsten med dess bestickande klarhet och fängslande paradoxer.
  7. Hans egenhändiga, fortfarande bevarade, skiss på en u-båt hamnade så småningom hos marina experter som ansåg att " idén var bestickande men att problemet med undervattensgång tyvärr var olösligt...".
  8. Vid åtminstone ett tillfälle 1954 gick Hallén, mer eller mindre direkt, från ett sammanträde med utrikesnämnden, den mest sekretessomgärdade institution som finns inom svensk utrikesförvaltning, till den sovjetiska ambassaden och avlämnade rapport om vad som fördragits under utrikesnämndens sammanträde, vilket får sägas vara minst sagt bestickande.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs besticka?

verb
aktiv passiv
grundform att besticka att bestickas
nutid besticker besticks
dåtid bestack bestacks
supinum har|hade bestuckit har|hade bestuckits
imperativ bestick
particip
presens bestickande
perfekt en bestucken
ett bestucket
den|det|de bestuckna
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Nyhet

Historik för besticka

 • besticka, muta, 1614 = danska bestikke, efter nyhögtyska bestechen, väl egentligen: fästa (gåvan) vid ärmen; jämför med samma grundbetydelse, i anslutning till en gammal sed, nyhögtyska angebinde, födelsedagsgåva, egentligen: det fastbundna, o. motsvarande användning av binda i äldre nysvenska (jämför Lenngren: 'med en stoppad nattrock blifvit bunden').

Dagens namnsdag 2022-07-04

 • Ulrika
  Femininform av det tyska namnet Ulrik som betyder godsherre eller makt genom ärvd egendom.
 • Ulla
  Kortform av det tyska namnet Ulrika som i sin tur är en femininform av det tyska namnet Ulrik: godsherre, makt genom ärvd egendom.
 • Besläktade namn: Rika, Ulrike

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2