/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder bildningsroman?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

bildningsroman är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet bildningsroman?

  1. Andra har föredragit att likna den vid en bildningsroman som Goethes Wilhelm Meisters Lehrjahre.
  2. Berättelsen om hur två obegåvade men kunskapstörstande kopister outtröttligt söker nya områden att utforska är på en och samma gång ett slags inverterad bildningsroman och en satirisk betraktelse över allehanda kulturella företeelser och vetenskapliga discipliner.
  3. Precis som i en klassisk bildningsroman skildras Jennys sökande efter en livsbestämmelse och en identitet som både fungerar socialt och som hon kan trivas med utan att känna sig alltför splittrad.
  4. Men den litterärt törstande läsaren blir bara intensivt frustrerad av att Kaufman inte anlitat en spökskrivare som kunnat tillvarata den väldiga bildningsroman som ligger gömd i hans fantastiska liftarodyssé.
  5. Det kommer alltid en måndag är något så ovanligt som en kombination av en bildningsroman med förhinder och en thriller.
  6. Den är en bildningsroman som skiljer noga mellan hårda och mjuka djur.
  7. På så sätt är det en bildningsroman.
  8. Begreppet bildningsroman myntades av Karl Morgenstern, 1818.
  9. Namnet, " ungdomsroman" i översättning, anspelar på bokgenren bildningsroman.
  10. Olof är en arbetarklassynglings bildningsroman om vägen till medvetenhet och frigörelse.
  11. Nästa alster, The Longest Journey, skrevs 1907, och var en bildningsroman.
  12. Boken anses ha grundat genren bildningsroman och var tongivande i romantikens framväxt.
  13. Dödssynden är en sydgotisk bildningsroman som behandlar teman som rasdiskriminering och förlorad oskuld.
  14. Boken, som blev hennes mest kända verk, är en bildningsroman med självbiografiska drag.
  15. Berättelsen är en sorts bildningsroman i klassisk stil och har drag av nyckelroman med självbiografiska inslag.
  16. Utvecklingsroman, en typ av roman som har sina rötter i 1800-talets bildningsroman, självbiografin och bekännelseromanen.
  17. Då var hans bildningsroman Mannen utan öde, om en 14-årig pojkeserfarenheter i Auschwitz, obligatorisk läsning för skolelever i Ungern.
  18. Ett av de första engelskspråkiga skönlitterära verken från Västafrika är ghananen Joseph Casely-Hayfords bildningsroman Ethiopia Unbound från 1911.
  19. Det här är en bildningsroman som handlar om förläggaren Martin Berg och hans försvunna fru, och man får följa dem nästan 700 sidor.
  20. Hans debut L ' enfant noir 1953, är en bildningsroman som skildrar hur hans lyckliga afrikanska barndom konfronteras med civilisationens intåg.
  21. Hon debuterade som författare 1861 under pseudonymen ” I ” med En ung Piges Historie, en bildningsroman om en ung kvinnas utveckling.
  22. Woolf debuterade 1915 med romanen Resan ut (originaltitel: The Voyage out) som är en bildningsroman av traditionellt slag men med en kvinnlig huvudperson.
  23. Santayanas enda roman, The Last Puritan (Den siste puritanen), är en så kallad bildningsroman, och hans Persons and Places (Människor och platser) en självbiografi.
  24. Den är inte bara en bildningsroman om en ung mans andliga utveckling, utan också en berättelse förankrad i 1920-talets tekniska revolution som för alltid skilde seendet och vetandet åt.
  25. Huckleberry Finns äventyr originaltitel The Adventures of Huckleberry Finn är en amerikansk bildningsroman och pikareskbok, en äventyrsroman och satir av Mark Twain (pseudonym för Samuel Langhorne Clemens).
  26. Lysande utsikter (originaltitel: Great Expectations) är en bildningsroman av Charles Dickens som först publicerades som en följetong i All the Year Round från december 1860 till augusti 1861.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Virginia
  Latinskt namn som betyder jungfru.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bildningsroman?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bildningsroman bildningsromanen bildningsromaner bildningsromanerna
genitiv en bildningsromans bildningsromanens bildningsromaners bildningsromanernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2