/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bildstormare

Hur upplevde du uppläsningen av bildstormare?

eller

Vad betyder bildstormare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

bildstormare är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är glamma en synonym till väsnas?

Hur används ordet bildstormare?

  1. Mest extrema är de dekonstruktiva bildstormare som försöker upplösa själva begreppen sexualitet, drift och begär.
  2. Romanen skildrar just brytningsskedet när den västerländska renässansens bildtradition börjar vinna insteg och islamistiska bildstormare samtidigt går till attack mot allt figurativt måleri.
  3. Från tiden före Egyptens islamisering finns för övrigt åtskilliga exempel på hur kristna bildstormare vandaliserat faraoniska tempel - i exempelvis Edfu vid Nilen vittnar väggreliefer om hur kristna fanatiker kunde få för sig att gå bärsärkagång.
  4. ” Jag vill inte vara någon bildstormare eller störta piedestaler, men jag måste beskriva vad det var jag såg.
  5. Under 1500-talets reformation ägde en liknande bildstrid rum, då reformerta bildstormare förstörde konstverk i bland annat tyska, nederländska och engelska kyrkor.
  6. Han var ivrig bildstormare (se ikonoklasm) och upptogs under en stor del av sin regering av krig mot kalifen El-mutasim av Bagdad.
  7. Leos efterträdare, Konstantin V lät en synod i Konstantinopel 754 fördöma både tillverkning och dyrkan av bilder som hedendom och ” bildstormare ” (ikonoklaster) förstörde nu väggmålningar och mosaiker.
  8. Produktionen av den offentliga kristna konsten dalade snabbt till ett praktiskt taget stopp och mängder av konstverk förstördes av bildstormare i bland annat tyska, nederländska och engelska kyrkor.
  9. Under ikonoklasmen, då bildstormare agerade mot de ortodoxa i Östrom och bannlyste ikoner, var det de gotiska kristna och dess ärkebiskop Johannes av Gothia (Johannes av Parthenope) som på Krim samlade ortodoxa flyktingar från Konstantinopel och utgjorde basen för det ikonvördande lägret.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malte
  Danskt namn med oviss betydelse.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bildstormare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bildstormare bildstormaren bildstormare bildstormarna
genitiv en bildstormares bildstormarens bildstormares bildstormarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2