Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till bild

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bild?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet bild?

 1. En bild man själv tycker är oskyldig kan tolkas på ett annat sätt av andra.

  Tycker Akolkar att det är en bra bild vill jag säga en sak: Det finns andra yrken än filmregissör.

  Avslöjandet om det nordkoreanska försöket att bryta mot FN:s vapenembargo kom sedan Panamas president Ricardo Martinelli publicerat en bild på missilerna på Twitter.

  För ett och ett halvt år sedan lade Danny Saucedo upp sin allra första bild på Instagram: ett fotografi på sig själv som barn.

 2. Politikernas bild av att väljarna värdesätter och prioriterar utbildning smittar dock inte av sig på deras bild av väljarnas engagemang för forskningspolitiken.

  Dagens reaktioner på sjuksköterskornas modesta lönekrav visar att denna bild ännu inte är utraderad.

  Men när de två patienterna efteråt skulle beskriva sina upplevelser visade det sig att B hade en mer positiv bild av det som hänt.

 3. Pia Sundhages ledarskap målas upp med fel bild men tillsammans har blivit rätt ord på framgångsvågens surfbräda.

  En talande bild av Almedalen från i onsdags kväll: Medan den egyptiska militären var i full färd med att avsätta president Mursi framträdde Fredrik Reinfeldt på scenen i Visby.

 4. Efter matten har vi bild och efter bilden är det lunch.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

bild i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för bild

 1. bild, t. ex. 1669, från nyhögtyska bild, etymologiskt identiskt med det från lågtyskan lånade beläte, av urgermanska *biliðja. Av mycket omtvistad o. ännu ej säkert fastställd härledning. Kanske snarast med Detter ZfdA 42: 54 en avledning på -ið till en urgermanska stam *bila-, som synes ha betecknat dubbelhet; jämför fornisländska o. fornnorska billingr, tvilling, och så vidare (se Billingen) o. möjligen urindoeuropeiska bhi- i forngrekiska amphi, varom se be- prefix 1; med avseende på betydelseutvecklingen har man jämfört latin imāgo, bild, o. sanskrit yáma-, tvilling, vilkas samhörighet dock icke är höjd över allt tvivel. Jämför följande o. billig. För övrigt bland annat ställt till en urgermanska rot bil, klyva, hugga, alltså 'det tillhuggna', eller till prefixet bi- o. gotiska liþus (= led 3), med mera — Bildstod, 1793; i Bib. 1541: beletestodh; se stod.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torun

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet älska: Tors älskling.

  Torsten

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet sten: Tors sten. Möjliga betydelser är åskvigg och hårdför.

  Mest sökta

   Hur böjs bild?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen bildbildenbilderbilderna
   genitiven bildsbildensbildersbildernas