/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder billighet?

  1. det som är rätt och rimligt: billigheten kräver ... || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till billighet

billighet i sammansättningar

billighet är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet billighet?

  1. Säkerhet i avgörandet ställdes mot kostnadseffektivitet och billighet för den enskilde.
  2. Motsatsen är tolkning " efter billighet", vilket innebär att man väger in förmildrande omständigheter.
  3. Litenheten ända ner till mikrometernivå medför förutom bärbarhet och låg effektförbrukning också snabbhet, billighet och pålitlighet.
  4. De kallade det själva för uteliggarlooken, och skivomslagen var också designade för att ge en air av kitsch och billighet.
  5. Större förtjänst om församlingen inlade han genom den särdeles prydliga och bekväma bibelupplaga (den så kallade " Doktor Molins bibel"), som han bekostade och 1720 utgav och vilken allmänt värderades både för riktighet och billighet.
  6. Genom dessa edikt kunde lagskipningen hålla någorlunda jämna steg med tidens krav, utan att lagens allmänna stadganden behövde ändras, och småningom uppstod en pretorisk rätt (jus honorarium), grundad på billighet och jämkning efter sig företeende omständigheter.
  7. Tyske doktorn Armand Weiser skriver i Deutsche Kunst und Dekoration 1925 att ” det var något alldeles särskilt som skiljde denna paviljong från alla de andra: det överraskande och övertygande sambandet mellan ändamål och ädel form, mellan enkelhet och fulländat utförande, mellan billighet och soliditet ”.
  8. I Storbritannien finns inte någon allmän lagbok, utan denna ersätts av: dels hävdvunna rättsregler, vilka brukar sammanfattas under benämningarna oskriven lag eller common law, dels kungliga förordningar och parlamentsbeslut, s. k. statute law som exempelvis Marlboroughstatutet, dels så kallad equity (" billighet"), rättsregler, som uppkommit genom av lordkanslern fällda mildare domar i fall, där common law var alltför obillig eller otillräcklig, samt dels, i vissa fall, romersk och kanonisk rätt.
  9. Under den följande valperioden (1774-1780) arbetade Burke för en friare religiös politik, för en friare handelspolitik gentemot Irland samt mot koloniernas beskattning och kriget där han förfäktade statsintressets och billighetens ståndpunkt gentemot den formella rättsståndpunkten.
  10. De sedliga idéerna är till antalet fem: den inre frihetens, som kräver harmoni emellan individens vilja och hans sedliga insikt, fullkomlighetens, som ger den energiska och innehållsrika viljan företräde framför den vilja, som saknar dessa egenskaper, välviljans, som gillar det oegennyttiga strävandet för andras väl, rättens, som bjuder undvikandet av den strid, som är möjlig, då två viljor oavsiktligt kommer i beröring med varandra, samt slutligen billighetens eller vedergällningens, som kräver belöning för det goda en vilja tillskyndat en annan vilja, straff för motsatsen.
  11. Abraham Hellichius ställde sig helt på kungens sida och tog 12 augusti som befälhavare för den 300 man starka garnisonen kontrollen över staden och utfärdade en proklamation där han under sitt och stadens namn uppsade de så kallade riksens ständer all tro och lydnad, emedan de hade sönderslitit alla rättvisans och billighetens band, därigenom att de ej fogat några anstalter, att förekomma den hungersnöd, som tryckte de flesta rikets provinser, att de låtit näringar, handel och penningerörelse förfalla, förstört den allmänna och hvars och ens enskilda säkerhet och kränkt konungens lagliga makt.

billighet i ordbok från 1870

 • Betydelse: Det rätta enligt sedelagens fordringar.
  Synonymer: rättvisa, rätt

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Niklas
  Nyare variant av det grekiska namnet Nikolaus som består av betydelseelementen seger och folk.
 • Nikolaus
  Grekiskt namns om består av betydelseelementen seger och folk.
Besläktade namn: Nicholas

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs billighet?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en billighet billigheten billigheter billigheterna
genitiv en billighets billighetens billigheters billigheternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2