/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder biodynamisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till biodynamisk

biodynamisk är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet biodynamisk?

  1. Genom en ständigt pågående biodynamisk process under årtusenden har naturliga dammar bildats mellan vattenfallen.
  2. Efter säsongen tog jag spårvagnsfärjan till Koön och en biodynamisk handelsträdgård där.
  3. Han har bland annat studerat biodynamisk odling på Skillebyholm i Järna och trädgårdsmästare blev han efter utbildning på Hantverksskolan i Mariestad Dacapo.
  4. Demeterförbundet kontrollerar biodynamisk odling och Krav sköter resten.
  5. Delikatessyoghurt, organisk läsk och biodynamisk tofu.
  6. De astrologiska inslagen gör biodynamisk vinodling kontroversiell.
  7. Grundare av antroposofin, waldorfpedagogiken, biodynamisk odling och antroposofisk medicin.
  8. En organisation för dom som studerar eller är intresserade av biodynamisk odling.
  9. Ekologisk, biodynamisk, kosher-och halalmat finns alla tillgängliga i Australien.
  10. Sedan 1964 är Saltå Kvarn en biodynamisk kvarn med bageri.
  11. Den antroposofiska rörelsen omfattar ett antal praktiska verksamheter, Waldorfpedagogiken, läkepedagogiken, antroposofisk medicin och biodynamisk odling.
  12. Den biodynamisk odlingen, som Saltå kvarn eftersträvar att leverantörerna odlar enligt, anses kontroversiell och ovetenskaplig.
  13. Det som praktiskt skiljer biodynamisk odling från ekologisk odling är användandet av de åtta biodynamiska preparaten.
  14. – Vi är en stiftelse och vårt syfte är att bedriva biodynamisk odling och sprida intresse och kunskap om trädgård till allmänheten.
  15. Genom att låta barn lämna urinprov skulle gifter i biodynamisk respektive konventionell skolmat kunna mätas, i en forskningsstudie som en stiftelse i Järna vill genomföra.
  16. Hon sökte sig 1975 till Järna, där det fanns biodynamisk odling, Waldorfpedagogik och en konstnärlig kultur och kom att till 1994 kombinera omvårdnadsarbete och musicerande.
  17. Sedan 1982 drivs trädgården i form av en stiftelse vars huvudsyfte är att verka för att sprida kunskap om biodynamisk odling och verka för att främja landskapskonst.
  18. På 1930-talet beslöt Stockholms stad att upprusta gården och sedan 1983 drivs egendomen av stiftelsen Malmgården Vita Bergen som odlar biodynamisk och anordnar julmarknad i huvudbyggnaden under adventstiden.
  19. Steiner gav också uppslag för en läkande pedagogik för socialt-och utvecklingsstörda (läkepedagogik), för en utvidgning av medicinen, för en förnyelse av jordbruket i form av en biodynamisk odling och andra praktiska livsområden.
  20. Tillsammans bildade de Stiftelsen Jord & Kultur som drev gården och enligt stadgarna skulle verka för biodynamisk odling, förädling av lantbruksprodukter, utveckla kollektiv verksamhet med meningsfull inriktning av arbete och gemenskap samt ta emot människor med missbruksproblem.
  21. I helgen höll den biodynamiska föreningen en sommarkurs på Gotland där en av tysklands största biodynamiska biodlare föreläste.
  22. Artur Granstedt arbetar vid stiftelsen biodynamiska forskningsinstitutet i Järna.
  23. Biodynamiska produkter kan certifieras och bär då ett så kallat Demeter-märke.. Demeter är ett internationellt nätverk av kontrollorganisationer för biodynamiskt odling och biodynamiska produkter.
  24. Andra kända verksamheter är den biodynamiska kvarnen och bageriet vid Saltå.
  25. Mejeriet har funnits i trakten sedan 1986 och har specialiserat sig på biodynamiska produkter.
  26. Förutom det prisbelönta kulturhuset finns ekologiska och biodynamiska åkrar, gårdar och trädgårdar.
  27. Det rena, gröna, nordiska och biodynamiska löper som en röd tråd i den Kofoedska matlagningen.
  28. På Spiragården odlas ingredienser till krogen enligt biodynamiska principer med ett kretsloppstänkande som inte tär på naturen.
  29. Det som praktiskt skiljer biodynamisk odling från ekologisk odling är användandet av de åtta biodynamiska preparaten.
  30. Exempel på vad de kan göra är: cirkusskola med Cirkus Cirkör, biodynamiska bondgårdsbesök, fotboll, målning, dans, lek.
  31. Weleda använder råvaror från biodynamiska och ekologiska odlingar ; produkterna är NaTrue-certifierade och inget testas på djur.
  32. Räddningen kan vara att allt fler biodlare går över till biodynamiska metoder som är ungefär som ekologisk odling men med hårdare regler.
  33. Han är uppmärksammad för sin biodynamiska odling i Rosendals trädgård i Stockholm men arbetar sedan många år med Wij Trädgårdar i Ockelbo.
  34. Om detta beror på de biodynamiska odlingsmetoderna, eller om samma resultat skulle kunna uppnås med ekologisk odling utan astrologiska läror är omdebatterat.
  35. Grundläggande för det biodynamiska jordbruket är det holistiska synsättet på odlingen ; gården ses som en individuell organism där växtlighet, djurhållning och markens bördighet samverkar.
  36. I närheten av graven finns två gårdar, på den ena gården odlar tre män biodynamiska grönsaker och på den andra, som är stadd i förfall, bor fyra udda figurer.
  37. Tänkandet som låg bakom det biodynamiska jordbruket innehöll även vitalism, ett antagande att de kemiska processerna i levande materia skiljer sig radikalt från den kemi som råder i död materia.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs biodynamisk?

adjektiv
positiv en biodynamisk
ett biodynamiskt
den|det|de biodynamiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2