/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bläster

Hur upplevde du uppläsningen av bläster?

eller

Vad betyder bläster?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bläster

bläster i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är amper en synonym till syrlig?

Hur används ordet bläster?

  1. Uppslagsordet " bläster" hänvisar hit, för ytbehandlingsmetoder via en bläster, se blästring, för utblåsningsmunstycket på ånglok, se ångbläster.
  2. Troligen har en täckt härd med bläster använts.
  3. Olyckan inträffade när mannen höll på med underhållsarbete vid en bläster.
  4. Den smälter lätt med bläster och är löslig i salpetersyra och kalilut.
  5. Smedjor och masugnar i Sverige hade blåsmaskin för att få tillräckligt luftflöde till förbränningen, så kallat bläster.
  6. Tillverkningen av välljärnet skedde genom att tackjärnet smältes ner under inverkan av bläster och flytande slagg i bottenhärden.
  7. Tillverkningen av stångjärnet skedde genom att tackjärnet åter smältes ner under inverkan av bläster och flytande slagg i bottenhärden.
  8. På egen bekostnad lät han vid brukets masugn göra försök med tackjärnsblåsning med varm bläster, försök som liksom de vid Brevens bruk.
  9. Han lade järnet på städet utan att först värma det i ässjan, hamrade det varmt och smidde spik på spik utan att behöva varken kol eller bläster.
  10. Inom metallurgin är härden ett mer eller mindre trångt arbetsrum, i vilket metaller, under användning av bläster, genom smältning renas från främmande beståndsdelar eller på annat sätt bearbetas vid hög temperatur.
  11. En ångbläster (av ånga och bläster, av engelska steam blast) eller lokomotivblåsrör (av tyska Lokomotivblasrohr) är en anordning i ånglok och andra ångmaskiner vars huvudsaklig uppgift är att blåsa ut den använda vattenångan från cylindrarna i skorstenen.
  12. Inblåsningsluften via blästern åstadkoms tidigare med blåsrör och bälgar drivna för hand eller vattenhjul.
  13. Ca 30 – 40 cm upp från botten finns ett hål för blästern vid vilken det fanns en arbetsgrop med plats för blåsbälgen.
  14. Ett ändamål är att skapa ångdrag i blästern, dvs en ångstråle ut genom skorstenen för att få ökat drag (främst vid stillastående).
  15. Resultaten blev dock dåliga då man använde samma tackjärn som för lancashiresmidet, järn med låg kisel-och manganhalt, och dessutom hade man för svag pression på blästern.
  16. Förbränningsgaserna försvinner över härdens bakvägg, där ett förvärmningsrum för tackjärnet finns, för att därefter passera en slags rörapparat som svarar för blästerns uppvärmning.
  17. Beroende på hur mycket av legeringsämnena i tackjärnet som försvann genom inverkan av slaggens och blästerns syre, hade järnet då fått en ganska degig konsistens.

Historik för bläster

 • bläster, i äldre nysvenska även: blåst o. smältugn, med biform blåster, jämför svenska dialekt bläster, blåst, bläster, bildat till blåsa, med ä från biformen bläsa (jämför danska blæse), jämför fornisländska o. fornnorska blástr (genitiv -st(r)ar) samt anglosaxiska blást, blǽst, fornhögtyska blâst; avledning är snarast -tro-, växlande med -tu-; möjligen föreligger här dock, på grund av ett finskt lånord, en s-stam: urgermanska *blǽstes, *blǽstaz.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Mikael
  Hebreiskt namn: Vem är som Gud? Namnet på en av ärkeänglarna i den kristna kyrkan.
 • Mikaela
  Femininform av det hebreiska namnet Mikael: Vem är som Gud?
 • Besläktade namn: Michel, Mickel, Miguel, Mike, Mikko, Michelle

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bläster?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bläster blästern blästrar blästrarna
genitiv en blästers blästerns blästrars blästrarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2