/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bolsjevikisk

Vad betyder bolsjevikisk?

  1. som avser eller (nedsättande) påminna om bolsjeviker || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bolsjevikisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet bolsjevikisk?

  1. - Man har en bolsjevikisk hållning som innebär att samma stöd ges till alla kandidater oavsett placering på listan.
  2. Främst var det " otysk" konst, judisk och bolsjevikisk konst som förbjöds.
  3. En annan viktig bolsjevikisk figur i Tiflis, Stepan Sjahumjan, flyttade till Baku.
  4. Landets president, Miloš Zeman, hyllar beslutet att stoppa utbildningsmaterialet och kallar det för ” bolsjevikisk propaganda ” enligt Britské listy.
  5. Således framhölls det Tredje riket som en nationell idealstat, istället för orättvis kapitalism och en judepåverkad bolsjevikisk sovjetstat.
  6. Den måste förkasta varje hierarkisk organisationsform (av både bolsjevikisk och socialdemokratisk modell) och i stället bilda revolutionära arbetarråd.
  7. van der Lubbe hävdade att han hade utfört dådet ensam men den 28 februari proklamerade flera dagstidningar att Tyskland hade drabbats av en bolsjevikisk revolution.
  8. Armenien undertecknade en preliminär överenskommelse 10 augusti 1920 med bolsjevikerna, där en tillfällig bolsjevikisk ockupation tilläts i dessa områden tills en slutlig lösning kunde uppnås.
  9. På kongressen bestämde man sig för att partiet skulle vara en hemlig, starkt centraliserad bolsjevikisk (leninistisk) organisation med målet att överta makten i Kina och införa ett klasslöst samhälle.
  10. Sången är ursprungligen en bolsjevikisk marsch från det ryska inbördeskriget (1918-1922), med namnet Vita armén, Svarta baronen, (Белая армия, чёрный барон), där Svarta baronen syftar på general Pjotr Wrangel.
  11. Han medverkade också, bl.a. som manusförfattare under pseudonymen Richard Houston till tillkomsten av spelfilmen Panik 1939 om en förment judisk och bolsjevikisk konspiration mot Ivar Kreuger, spelad av Gösta Richter.
  12. På kongressen bestämde man sig för att partiet skulle vara en hemlig, starkt centraliserad bolsjevikisk (leninistisk) organisation med målet att överta makten i Republiken Kina och införa ett klasslöst samhälle.
  13. Han efterträdde Molotov som partichef i Moskva, blev föremål för en hjältedyrkan som närmade sig Stalins och inledde byggandet av bolsjevikisk metropol genom att spränga historiska byggnader, som Kristus Frälsarens katedral.
  14. I februari 1919 uteslöts Cukurs ur den socialdemokratiska ungdomsgruppen i Liepāja med anledning av att han hade uppmuntrat bolsjevikisk propaganda och haft samröre med Kārlis Pētersons, en av ledarna för de lettiska bolsjevikerna.
  15. Andres Anvelt är sonson till Jaan Anvelt (1884 – 1937), en känd bolsjevikisk agitator i Estland, som upprättade en kommunistisk arbetarekommun i nordöstra Estland 1918 efter Oktoberrevolutionen, samt medverkade till det misslyckade kommunistiska statskuppförsöket 1924.
  16. Efter sina affärer i Bulgarien reste Kamo till Berlin för att leverera ett brev från Lenin till den framstående bolsjevikisk läkaren Yakov Zhitomirsky, där Lenin frågar om medicinsk hjälp för att vårda Kamos skadade öga.
  17. År 1926 döptes staden om till Frunze (Фрунзе), efter Michail Frunze, en lokal bolsjevikisk militär som bidrog till att slå ner motståndet i området, och blev huvudstad i Kirgiziska ASSR, från 1936 i Kirgiziska SSR fram till att Kirgizistan blev självständigt 1991, då det nuvarande namnet antogs.
  18. Sedermera ledde han som envoyé ryska sovjetlegationen i Stockholm fram till 7 december 1918, då svenska regeringen meddelade honom, att sovjetregeringen missbrukat kurirprivilegierna genom att med kurirerna befordra bolsjevikisk propagandalitteratur, varför man fråntog honom rätten att motta och avsända kurirer och statstelegram samt förutsatte, att han och övriga representanter för sovjetregeringen skulle lämna landet.
  19. 1906 valdes Lenin till partiordförande för den bolsjevikiska fraktionen.
  20. De bolsjevikiska trupperna använde ett stort antal olika pansartåg.
  21. Bazarov kritiserade såväl historiematerialismen som den bolsjevikiska taktiken och anarkismen.
  22. I England förordande han en väpnad intervention mot det bolsjevikiska Ryssland.
  23. Rumänska kommunistpartiet var en efterföljare till den bolsjevikiska grenen av Rumäniens socialistparti.
  24. I slutet hade de bolsjevikiska styrkorna 103 pansartåg av alla de sorter.
  25. Den bolsjevikiska resningen inleddes av Jaan Anvelt i Tallinn den 5 november.
  26. Han flydde då till Sovjetunionen där han arbetade aktivt för den bolsjevikiska regimen.
  27. Många trodde att de skulle få ett större oberoende i det bolsjevikiska Ryssland.
  28. 13 januari 1918 ryckte rumänska trupper in i Bessarabien och fördrev de bolsjevikiska.
  29. Goldman betraktade den bolsjevikiska revolutionen som ett första positivt steg när den ägde rum.
  30. Aleksinskij blev 1907 den mest betydande medlemmen av den bolsjevikiska fraktionen i andra riksduman.
  31. Redan vid årsskiftet gick dock bolsjevikiska trupper in i Bessarabien, som begärde rumänsk hjälp.
  32. Frunze var från 1904 medlem av det ryska bolsjevikiska partiet, tidvis förvisad till Sibirien.
  33. Som medlem av bolsjevikiska partiets centralkommitté och Sovjetregeringens centrala exekutivkommitté utövade han stort inflytande.
  34. Under åren efter oktoberrevolutionen 1917 var han en framstående ledare för den bolsjevikiska säkerhetspolisen, tjekan.
  35. Efter februarirevolutionen 1917 kom Vinnytsia att hamna under en rad olika styren, stundtals under hemvändande bolsjevikiska soldater, lokala revolutionskommittéer, under den ryska centralmakten, den ukrainska folkrepubliken, polska trupper, österrikiska trupper och återigen bolsjevikiska rebeller.
  36. Vid den bolsjevikiska offensiven 1920 begärde han tjänstledigt för att enrollera sig i den polska armen.
  37. År 1919, det år han fyllde 11, flydde familjen undan den bolsjevikiska revolutionen till London i England.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anna
  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bolsjevikisk?

adjektiv
positiv en bolsjevikisk
ett bolsjevikiskt
den|det|de bolsjevikiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2