/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bolsjevistisk

Vad betyder bolsjevistisk?

  1. som rör bolsjevismen || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bolsjevistisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet bolsjevistisk?

  1. Under sommaren 1918 hade Esjba startat en bolsjevistisk militär-revolutionär kommitté i Suchumi.
  2. Under 1942 började det kommunistiska säkerhetsorganet VOS att i Ljubljanaprovinsen mörda slovenska borgerliga politiker, präster och bönder som motsatte sig en bolsjevistisk revolution.
  3. Efter oktoberrevolutionen 1917 blev han den förste bolsjevistiske borgmästaren i Petrograd, senare omdöpt till Leningrad.
  4. I slutet av november anslöt sig vänsterfraktionen av Socialistrevolutionära partiet till den bolsjevistiska regeringen.
  5. 1904 anslöt han sig till den ryska kommunisternas bolsjevistiska grupp och deltog i dess organisationer.
  6. Emellertid hade ryska i Ukraina kvarvarande trupper börjat hemsöka befolkningen, plundrande och rövande samt utbredande bolsjevistiska läror.
  7. Hans sång, Hymn till den bolsjevistiska revolutionen, blev 1944 Sovjetunionens nationalsång, med ny text och det nya namnet Hymn till Sovjetunionen.
  8. Eftersom Tyskland hade ingått i ett fredsavtal med den bolsjevistiska regeringen, hade också Finland ett relativt fredligt förhållande med Ryssland fastän ett krigstillstånd varade tekniskt sett mellan båda länderna.
  9. Agitprop var först en kortform för отдел агитации и пропаганды (otdel agitazii i propagandy) det vill säga den " Avdelning för agitation och propaganda" som inrättades på alla nivåer i det bolsjevistiska partiet i Sovjetryssland.
  10. Medan Goebbels benämnde Sovjetunionens mobilisering som djävulsk förklarade han att ” Vi kan inte överkomma det bolsjevistiska hotet om vi inte använder liknande, dock inte identiska, metoder i ett totalt krig. ” På så sätt rättfärdigade han nedskärningarna av den sociala standarden som temporära åtgärder.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2