Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet bragelöfte?

 1. I Sverige användes tidigare begreppet bragelöfte, som finns belagt i Svenska Akademiens ordbok från 1903, men ordet var inte specifikt förknippat med nyår.

  Ibland tillskrivs det så kallade bragelöftet, då stormän på 1200-talets Island gav lovord om sina kommande gärningar, som ursprunget till nyårslöftet.

  Men faktum är att bragelöftet inte nödvändigtvis avlades vid ett årskifte, och mycket tyder på att nyårslöftet från början är en amerikansk företeelse.

  Kettil fäster sig djupt vid sin dotter och flera år senare, då han dricker jul på gården Hrafnista, avger han bragelöftet att Hrafnhild aldrig ska tvingas gifta sig med en man som hon inte älskar.

  I den mån han hade en roll i kulten var det vid kungliga begravningar då ” bragelöften ” avgavs och stora dåd utlovades.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erik

  Nordiskt namn som betyder ensam härskare.

  Besläktade namn: Eero, Erkki, Jerk, Jerker

  Mest sökta

   Hur böjs bragelöfte?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett bragelöftebragelöftetbragelöftenbragelöftena
   genitivett bragelöftesbragelöftetsbragelöftensbragelöftenas