/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder bromsback?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

bromsback är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet bromsback?

  1. Frambromsen har dubbla bromsbackar och bakbromsen, som är inbyggd i baknavet, använder en bromsback.
  2. Magnetskenbromsen består av en stor bromsback per sida som hänger centrerat ovanför rälsen och under boggiramen samt mellan hjulen.
  3. Därför har tidiga, svensksålda Ciao ett speciellt vevparti där en dragstång går till baknavets hävarm för bromsbacken.
  4. Slitagevarnare för bromsbackar används för att varna användaren och/eller ägaren av ett fordon att bromsbacken behöver bytas ut.
  5. Avsikten i samtliga fall är att uppmärksamma förare och/eller ägare av fordonet att det är dags att byta ut bromsbacken för att fordonet fortsatt skall vara trafiksäkert.
  6. Genom lämplig kombination av bromsbackar kan bromsen få ökad effektivitet.
  7. Frambromsen har dubbla bromsbackar och bakbromsen, som är inbyggd i baknavet, använder en bromsback.
  8. En trumbroms består av en roterande trumma som innehåller två bromsbackar med nitade eller limmade bromsbelägg.
  9. Aducerjärn använd (e) s vid framställning av bland annat rördelar, motorfästen, pumphjul, bromsbackar, kugghjul och isolatorkåpor.
  10. De flesta bränslebilar har någon sorts bromsfunktion, normalt en metall-eller grafitskiva som kläms mellan två bromsbackar.
  11. En firma gör bromsbackar till lastbilar, några konstnärer både bor och arbetar i de gamla fabriksbyggnaderna och en klädbutik finns där.
  12. I samtliga typer av fordon tex bilar, lastbilar, tåg mm har asbest används i bromsbackar, bromsband och bromsklossar.
  13. Bromscylindern pressar antingen samman två bromsbelägg mot en bromsskiva eller så pressas två bromsbackar ut mot en bromstrumma.
  14. Slitagevarnare för bromsbackar används för att varna användaren och/eller ägaren av ett fordon att bromsbacken behöver bytas ut.
  15. Bromsbandet ersätts ibland av ett antal bromsbackar eller klossar, vilka, kedjeformigt förenade med kättinglänkar, såsom en gördel omgiver bromsskivans omkrets.
  16. Den hydrauliska trumbromsen har två metallblock (bromsbackar) placerade som två " c" (varav det ena spegelvänt), som pressas mot varandra av en mekanism som drivs av trycket från vätskan.
  17. Det huvudsakliga användningsområdet för detta är motorfordon med fler hjul än tre, men även i industrin används bromsar med bromsbackar i olika tillämpningar och även där kan slitagevarnare vara av intresse.
  18. De består i allmänhet av en på den axel (a) som skall bromsas, befästa cylindrisk bromsskiva (b) som är vanligen av gjutjärn, mot vars omkrets en eller två bromsbackar eller bromsklossar (c) av gjutjärn eller stålgjutgods -oftast inklädda med trä eller läder -pressas med en kring en tapp (d) vridbar hävstång (e).
  19. Bromsen ansätts genom att bromsbackarna trycks utåt mot trummans insida.
  20. Även skivan A slits något, men i mindre utsträckning än bromsbackarna.
  21. Sätts bromsbackarna parvis mittemot varandra, upphävs det för övrigt ensidigt mot axeln riktade bromstryckets inverkan på lagergångarna.
  22. Ansättningen av bromsbackarna eller bromsbandet kan också förmedlas genom skruvutväxling, excenter och liknande eller genom kombination av flera likartade konstruktionselement.
  23. Dessa trycks med hjälp av kolven D som drivs av bromsmediet E vid bromsning mot skivan A som sliter på bromsbackarna.
  24. Bromsverkan stegras väsentligt, därigenom att man förser bromsskivans omkrets med ett eller flera kilformiga spår, i vilka de med motsvarande profilform försedda bromsbackarna ingriper.
  25. Så här fungerar en pneumatisk broms av typ trumbroms: Bromsmembranet inuti bromscylindern pressar en hävarm som i sin tur pressar bromsbackarna mot en trumma i trumbromsen och bromsar hjulet.
  26. Tryckluften pressar ett membran som buktar sig och pressar en tryckstång som i sin tur vrider en hävarm som vrider en excenter som i sin tur pressar bromsbackarna mot bromstrumman.
  27. En hydraulisk trumbroms fungerar nästan på samma sätt, med den skillnaden att det hydrauliska trycket istället trycker fram en hävarm, som i sin tur trycker fram bromsbackarna mot trumman i bromsen så att hjulet bromsas.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bromsback?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bromsback bromsbacken bromsbackar bromsbackarna
genitiv en bromsbacks bromsbackens bromsbackars bromsbackarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2