Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder brunst?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet brunst?

 1. Vid brunst kan en del ston uppvisa ett självskadebeteende och med stor kraft trycka mot boxväggar eller andra fasta föremål.

  Kanske för att han kom till henne i sin brunst och hon skrattade ut honom?

  Födan blev sämre och förutsättningarna för brunst mycket liten.

  Under sin brunst dunkar nämligen hannen sitt huvud i någon aptitlig möbel varpå honan svarar med samma mynt vilket vi uppfattar som ett tickande ljud.

  När en schimpanshona är i brunst parar hon sig trettio till femtio gånger på en dag och då företrädesvis med alla olika hannar i flocken.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

brunst i ordbok från 1870

 • Betydelse: Begäret till parning hos vissa fyrfotade djurslägten.

  Synonymer: kättja, brånad

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för brunst

 1. brunst, i äldre nysvenska 'brand', t. ex. P. J. Gothus 1595,'begärelser, lidelser' Stiernhielm Herc., från lågtyska brunst, = nyhögtyska brunst, brand, parningsdrift, till brinna (jämför med avseende på bildningen gunst o. konst), jämför även medelhögtyska brunft, parningsskrik, till brumma. I fråga om betyd.-utvecklingen jämför brånad.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erik

  Nordiskt namn som betyder ensam härskare.

  Besläktade namn: Eero, Erkki, Jerk, Jerker

  Mest sökta

   Hur böjs brunst?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen brunstbrunsten
   genitiven brunstsbrunstens