Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till bruttonationalprodukt

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bruttonationalprodukt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet bruttonationalprodukt?

 1. Korrigerat för antal invånare och bruttonationalprodukt har Norge och Luxemburg de dyraste kungahusen och Spanien det oslagbart billigaste.

  Han anser att vi befinner oss i en farlig situation och lutar sig bland annat mot att minst hälften av Sveriges bruttonationalprodukt utgörs av exporten.

  En enkel modell är att länders bidrag baseras på ett medelvärde av deras del av den globala bruttonationalprodukten och deras bruttonationalprodukt per capita under en tioårsperiod.

  Det faktum att USA nu brottas med ett skuldberg motsvarande nästan hela landets bruttonationalprodukt visar att den strategin har misslyckats.

  Det motsvarar en tredjedel av USA:s bruttonationalprodukt och är sannolikt tillräckligt för att både köpa tillbaka Manhattan och finansiera en livsstil som skulle få den ryska affärsmannen Roman Abramovich att känna sig som en uteliggare.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  David

  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.

  Salomon

  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.

  Besläktade namn: Davida

  Mest sökta

   Hur böjs bruttonationalprodukt?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen bruttonationalproduktbruttonationalproduktenbruttonationalprodukterbruttonationalprodukterna
   genitiven bruttonationalproduktsbruttonationalproduktensbruttonationalproduktersbruttonationalprodukternas