Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder budget?

  1. plan för inkomster och utgifter under till exempel ett år (budgetår) || -ar;
   äv. -er

Hur uttalas budget?

 1. [buddjett]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till budget

Uttryck med betydelsen budget

 • Kosta vad det kosta vill
  Betydelse: Hur mycket det än kostar eller kräver
  Exempel: "arenan måste stå klar till fotbolls-VM kosta vad det kosta vill"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet budget?

 1. Regeringen arbetar med en budget som förväntas innehålla omfattande åtstramningar och höjda skatter som en följd av ett växande underskott.

  Den största nyheten i den borgerliga alliansens budget för Stockholms läns landsting nästa år är att den inte innehåller någon dramatik.

  Det sade han i ett tal till nationen efter att förvaltningsdomstolen avvisat flera åtstramningar i årets budget och förklarat sänkningarna av offentliganställdas löner och statliga pensioner olagliga.

  Premiärminister Pedro Passos Coelho satt i krismöte med sina ministrar på lördagskvällen sedan konstitutionsdomstolen dragit undan mattan för centrala delar av den budget han genomdrivit för att uppfylla euroländernas och Internationella valutafondens krav.

  Med den budget vi har i dag finns inte den ekonomiska möjligheten att följa lagen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för budget

 1. budget, 1788, från engelska budget, av franska bougette, nattsäck, avledning av fornfranska boge = italienska bolgia, ränsel, av latin bulga, lädersäck, egentligen ett keltiskt ord, besläktat med bälg. Den moderna betydelse av budget har utvecklats ur den av 'portfölj' eller dylikt, i vilken finansministern till parlamentet medförde statsräkenskaperna.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Aina

  Finskt namn som betyder den enda.

  Aino

  Finskt namn som betyder den enda.

  Besläktade namn: Aini

  Mest sökta

   Hur böjs budget?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen budgetbudgetenbudgetarbudgetarna
   genitiven budgetsbudgetensbudgetarsbudgetarnas