Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder byggnadslov?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet byggnadslov?

 1. Ett exempel är att det ofta är svårt att få byggnadslov för masterna.

  Om vi vill bygga ut vår sommarstuga med en veranda så måste vi tolka snåriga bestämmelser om byggnadslov och konstruktionskrav.

  Nämnden inbjuder samtidigt hugade byggföretag och arkitekter att lämna in förslag till byggnadslov för ett eller flera hus som kan byggas på det nya markplanet och mellan de nya gator och broar som stadsplanen fastlägger.

  För att få byggnadslov så söks även en ledningsrätt via Lantmäteriet vilket innebär att Lantmäteriet tar hand om all inlösen där en opartisk värderingsman sköter förhandlingarna med berörda markägare.

  Efter de taljplanläggning skall byggnadslov endast ges till den bebyggelse som uppfattas som önskvärd och överensstämmande med plan.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Bruno

  Forntyskt namn med betydelsen blank eller glänsande.

  Mest sökta

   Hur böjs byggnadslov?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett byggnadslovbyggnadslovetbyggnadslovbyggnadsloven
   genitivett byggnadslovsbyggnadslovetsbyggnadslovsbyggnadslovens