/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till cellära

Hur upplevde du uppläsningen av cellära?

eller
Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

cellära är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet cellära?

  1. Cytologi, cellära, är läran om enskilda celler.
  2. Rosenberg studerade i Uppsala, Stockholm och Bonn, blev filosofie kandidat i Uppsala 1895, filosofie doktor i Bonn 1899, docent i botanik vid Stockholms högskola samma år, laborator i botanik 1904 och professor i växtanatomi och cellära 1911 vid samma högskola.
  3. Han inlade stora förtjänster om flera av den allmänna zoologins grenar såsom genetiken och celläran.
  4. Schleiden rådde Zeiss att lägga huvuddelen av tillverkningen på mikroskop då dessa var mycket efterfrågande hos den uppkommande celläran.
  5. Zacharias första skrifter var växtanatomiska, men snart överflyttade han sin forskning till celläran, särskilt cytologin, ett område, där han blev en erkänd auktoritet.
  6. Han var till en början inriktad på jämförande anatomi och embryologi, men publicerade senare arbeten på cellärans område, vilka gjorde honom till en av sin tids främsta biologer.
  7. Han har vidare skrivit Om segmenteringens betydelse inom den organiska världen 1890, Om utvecklingsanarki 1892, Om förhållandet mellan själ och kropp från cell-lärans synpunkt 1894, Om döden och uppståndelsen från cellärans ståndpunkt 1900, och Freds-och afväpningsfrågan 1895.
  8. Dujardin var professor i zoologi och botanik i Rennes, och har genom sina arbeten för foraminiferer och andra urdjur särskilt bidragit till cellärans utveckling, i det han visade, att infusorierna inte, som man tidigare föreställt sig, var högt organiserade utan hade en jämförelsevis enkel byggnad.
  9. Under studier vid Adriatiska havets kust utförde Schultze bland annat en banbrytande undersökning över till urdjurens klass hörande foraminiferer och amöbadjur (Über den Organismus der Polythalamien, 1854), ett verk, som ställde honom jämsides med den zoologiska vetenskapens mera betydande målsmän och även bildar utgångspunkten för hans reformerande verksamhet på den allmänna cellärans område.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anna
  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs cellära?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en cellära celläran
genitiv en celläras cellärans
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2