/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder chassidism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till chassidism

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet chassidism?

  1. " Rebbe " är en beteckning på jiddish inom chassidism för motsvarigheten till" rabbi ".
  2. Genom Baal Shem-Tob utvecklades på 1700-talet kabbalismen bland östeuropeiska judar till chassidism, på 1900-talet känd som Marin Bubers arbeten.
  3. Under den första säsongen handlade första delen om tibetansk buddhism, andra delen om chassidism, som är en väckelserörelse inom judendomen, tredje delen om forn sed, som är en beteckning på modern asatro, fjärde delen om en kristen klosterliknande gemenskap, femte delen om sufism, sjätte delen om santería, som är en synkretistisk religion från Kuba, sjunde delen om mormoner, och den åttonde delen om nordisk schamanism.
  4. Motståndet till chassidismen uppstod efter hans död.
  5. Kabbala kom i sin tur att prägla chassidismen på 1700-talet.
  6. Efter Baal Shem-tovs bortgång leddes chassidismen av olika sinsemellan fristående personer.
  7. Det chassidismen tog fasta på var hur innerligt bönen bads och hur from böngivaren var.
  8. Kock är känt som hemort för en rabbin och ledare inom den judiska chassidismen, Menachem Mendel Morgensztern (1787 – 1859).
  9. Det har framförts att chassidismen skulle ha uppstått som en reaktion mot den traditionella judendomens formalisering, institutionalisering och etablissemanget av rabbiner.
  10. Tornborg, vars mor var polska, är ofta upptagen av judiska motiv i sina romaner och har ett speciellt intresse för chassidismen.
  11. Tankarna inom chassidismen tilltalade många och upp emot en tredjedel av Polens tre och en halv miljoner judar var fram till 1930-talet chassider.
  12. I kontrast till den upptagna sionistiska organisationen, som ständigt bekymrade sig om politik, fokuserade chassidismen på de värden som Buber under lång tid verkat för.
  13. När bussen som familjen åker i passerar tre män som tillhör chassidismen kallar Bart Simpson dem för ZZ Top, och när han senare besöker Mad Magazines huvudkontor ser han Alfred E. Neuman, Spy vs.
  14. ), men en annan Luria-lärjunge, Chayim Vittal (1543-1620) skulle få ett större inflytande över chassidismen, som växte fram i Polen och Ukraina under 1700-talet, under ledning av Baal shem tov (1698-1760).
  15. Mellan 1910 och 1914 studerade han chassidismens myter och publicerade också flera verk i ämnet.
  16. Två år senare gav han ut Die Legende des Baalschem (berättelser om Baal Shem Tov, chassidismens grundare).
  17. Mitnagdim omfattar flera olika inriktningar, men har det gemensamma draget att de prioriterar studium av Talmud och att de ur teologisk bemärkelse är motståndare till chassidismens läror och uppfattningar.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anna
  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs chassidism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en chassidism chassidismen
genitiv en chassidisms chassidismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2